Project

ARC19: Appartementencomplex Go West Amsterdam – Sophie Valla Architects

Architectuur

Go West ontwikkelden we in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Samen met de bewoners ontwierpen we extra grote buitenruimtes en een gezamenlijke ontmoetingsplek: een dakterras voor groen en feestjes. Je ziet ze al van ver, voor zowel bewoners als voorbijgangers zijn de glazen erkers explosies van licht en ruimte. De betonnen gevel is robuust, met horizontale randen die een meter uitsteken.

Toelichting Sophie Valla Architects – Een stedenbouwkundige randvoorwaarde was om een gebouw te ontwerpen met een steenachtige gevel. We kozen bewust niet voor bakstenen, maar voor steenachtig beton. De kavel ligt immers midden in het Van Eesteren Plan: snelle en prefabbouw. We maakten gebruik van geprefabriceerde standaard elementen, maar dan wel met de digitale technieken van nu.

Beeld Sophie Valla Architects

Roestige rots

Aan het beton van de gevel voegden we zwart zand en rood grind toe, wat het een rotsachtig uiterlijk geeft. Als een monoliet staat het gebouw in zijn omgeving.

Spel van licht en ruimte

Het meest in het oog springend zijn de glazen erkers in de noordoost- hoek. Ze bestaan uit twee glaswanden van 4,5 bij 3 meter. Dankzij voorgespannen vloeren konden we de hoek kolomvrij houden.

De erkers waren een antwoord op de vraag hoe we alle appartementen optimale buitenruimtes en uitzicht konden geven: ook de appartementen met een noordoost-oriëntatie. We gaven ze de erkers in de hoeken en wintertuinen op het oosten, met ramen die je volledig kunt openschuiven.

Licht en subtiel is ook de rest van de gevel: de grijze betonnen panelen kregen een golvend patroon en wisselden we af met aluminium en helder of geëmailleerd glas. Het beton absorbeert het licht waar het glas dat juist weerspiegelt maar niet altijd doorlaat.

Beeld Marcus Koppen

Wat geluk bij de voordeur

De entreehal doorbreekt het horizontale kader: met een gebouwhoge vide achter een glazen vliesgevel. Het is een oversized, lichte ruimte. Een wereld tussen de eigen voordeur en buiten.

Duurzaamheid

Het gebouw is energieneutraal.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Bouwgroep Go West
  • Projectarchitect(en) Sophie Valla
  • Medewerkers Gertjan Laan, Guido Schot, Sara Ramadane
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, , Amsterdam
  • Adviseur installaties Hiensch Engineering B.V. , Amsterdam
  • Adviseur akoestiek Blonk Advies, , Amsterdam
  • Adviseur bouwfysica Blonk Advies, , Amsterdam
  • Adviseur brandveiligheid Blonk Advies, Amsterdam
  • Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen
  • Interieurarchitect Erik Blits (adviseur), , Amsterdam
  • Bouwmanagement Maikel Gielens
  • Toeleveranciers Decomo, Beton, Belgie
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2.450 m2
  • Programma 17 appartementen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
  • Oplevering mei 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2.719.400 EU
  • Opdrachtgever Bouwgroep Go West
  • Ontwerpbureau Sophie Valla Architects

Locatie

Reageer op dit artikel