Project

ARC19: Ambacht in detail Haarlem – Richèl Lubbers Architecten

Business

Een eigenzinnig stel kwam langs met de vraag of wij een uitbouw voor hen wilde ontwerpen. Tijdens het ontwerp proces bleek dat het programma goed paste in een vergunning vrije uitbouw. Dit leverde ons 4 meter extra ruimte op. Een overmaat aan ruimte die je normaal niet vindt in dit type woning.

Toelichting door Richèl Lubbers Architecten – betere verbinding tussen binnen en buiten, een ruime woonkeuken, maar bovenal, een aangenaam leefklimaat; geen tocht meer! De nieuwe stalen pui is over de gehele breedte geplaatst dit geeft je bijna het idee dat je buiten bent wanneer je aan tafel zit. ’S Avonds in de zon met de krant aan de eettafel is dan ook een van de favoriete plekken in het huis geworden. De ranke openslaande deuren hebben een klassiek karakter maar de kwaliteiten van een degelijk goed geïsoleerde pui. Wel zo lekker in de winter, evenals de nieuwe vloerverwarming in de betonnen vloer.

Geen contact met de andere ruimtes en onvoldoende ruimte tijdens het koken is in de nieuwe keuken verleden tijd! Wij hebben juist van de keuken het middelpunt gemaakt door de wand tussen de keuken en woonkamer te doorbreken. Gezellig met vrienden aan de bar hangen en een wijntje drinken terwijl een heerlijke maaltijd wordt bereidt.

De tuin ligt op het zuiden, zonwering was daarom een echte must. Maar deze is boven de stalen pui weggewerkt. Doordat er zo weinig bakstenen voor de achtergevel nodig waren. Kon hiervoor echt iets moois uitgezocht worden. Een steen die past bij de hoge ambitie van onze opdrachtgever én uitstekende kwaliteit. Na verschillende patroon studies is een baksteen gekozen die handgemaakt wordt. Ook is nagedacht over het nieuwe dak. Voor extra strijklicht is een daklicht geplaatst. Er is gekozen voor een sedumdak die ervoor zorgt dat hemelwater beter wordt opgevangen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Batavierenplantsoen
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Ambacht in detail
  • Projectarchitect(en) Richèl Lubbers
  • Medewerkers Jasmijn Rothuizen, Floriaan Willemse
  • Aanvang bouw 2018
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Richèl Lubbers Architecten
Reageer op dit artikel