Project

ARC19: Alba’s Play Den Haag – ANAROCHA architecture

Interieur

De twee tot woning getransformeerde klaslokalen bevinden zich in een voormalig schoolgebouw in Den Haag. In de hoge en lichte woning zijn de woonfuncties rond een centrale speel- en woonruimte georganiseerd, als huizen om een plein. Licht en zichtlijnen verbinden de twee oude lokalen en zijn als ontwerpmethode ingezet om de centrale ruimte vorm te geven.

Toelichting ANAROCHA architecture – Designers Carvalho Bernau kochten van de gemeente twee klaslokalen in het voormalige schoolgebouw. In de te realiseren woning moest véél speelruimte voor dochter Alba gecreëerd worden. De gemeente heeft de gemeenschappelijke ruimtes en het exterieur van het, uit verschillende tijdperken bestaande, complex zelf gerenoveerd.

Alba's play, Den Haag - Ana Rocha architects. Beeld Christiane Wirth

Beeld Christiane Wirth

De schoollokalen bleken door een diagonale lichtlijn verbonden te zijn: aan de straatkant zacht ochtendlicht, aan de tuinkant warm avondlicht. De lichtlijn werd in het ontwerp een zichtlijn die de vorm van het interieur bepaalde: de open familieruimte bevat drie aan elkaar verbonden functies die zich langzamerhand prijsgeven: de eetruimte met ochtendlicht, de zitruimte bij de tuin met avondlicht en daar tussenin de keuken. De nieuwe volumes zijn door berkenhouten wanden gedefinieerd. De oude muren en plafonds zijn gestukt. De doorkruising tussen oude en nieuwe vormen, door de twee materialen geaccentueerd, geeft dynamische en sculpturale momenten aan het interieur.

Alba's play, Den Haag - Ana Rocha architects. Beeld Christiane Wirth

Beeld Christiane Wirth

Om extra licht en zichtlijnen te creëren zijn de houten wanden op strategische plekken met interne ramen geperforeerd. In de kamer van Alba leidt een trap naar haar ‘verborgen’ opgetilde speelruimte. Vanaf deze mezzanine, boven de twee badkamers, kan zij de eetruimte en keuken zien. In verband met de hoog gesitueerde, oude gevelramen werd de ouderslaapkamer opgetild. Via een eigen intern raam, is Alba’s mezzanine goed zichtbaar. De ouderslaapkamer is te bereiken via een eigen portiek met trap. De derde slaapkamer bevat een extra groot intern raam. Hierdoor dringt het middag-/avondlicht goed door in de keuken. Dit interne raam zorgt eveneens voor leesbaarheid van de oude symmetrische tuingevel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Witte de Withstraat
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Alba's Play
  • Adviseur constructie Bouwkundig constructie adviesbureau F.F. Verschoor, Voorburg
  • Adviseur installaties Lineair Bouwmanagement, Monster; Viega, Naarden
  • Adviseur bouwfysica Lineair Bouwmanagement, Monster
  • Adviseur brandveiligheid Lineair Bouwmanagement, Monster
  • Aannemer Spijker renovatie b.v., Den Haag
  • Interieurarchitect ANAROCHA architecture
  • Bouwmanagement Lineair Bouwmanagement, Monster
  • Toeleveranciers Viega, Naarden; Mosa, Maastricht; Zehnder, Zwolle; Gira, Radevormwald (D); Arturo flooring, Haaksbergen
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 150 m2
  • Programma 150m2 g.o. appartement
  • Oplevering Oktober 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 150.000
  • Opdrachtgever Carvalho Bernau
  • Ontwerpbureau ANAROCHA architecture, Den Haag
Reageer op dit artikel