Project

ARC19: Aardappelschuur Hornhuizen – Onix NL

Architectuur

Op het Groningse platteland hebben de aardappelboeren veel grotere schuren nodig. Deze schuren zijn zeer zichtbaar in het lege land. Dit ontwerp is een antwoord hoe er een verantwoorde schaalvergroting kan plaatsvinden met een karakteristiek nieuw gebouw. De positie op het erf en de aansluiting op de bestaande boerderij vormen ook een belangrijke factor.

Toelichting door Onix NL – De nieuwe schuur heeft een grote maat welke nodig is voor de boerenbedrijfsvoering. De maten van de schuur zijn aangepast bij de gebruikswensen en de ruimtelijke context.
Het opslaan en verwerken van aardappels is aan de buitenkant zichtbaar gemaakt aan de oostkant, daar kunnen lege kisten onder de luifel worden opgeslagen. Het hoge dichte deel van de schuur is het gedeelte waar de aardappels zonder licht moeten worden opgeslagen. Het lagere deel wordt gebruikt voor het verwerken van de aardappels en educatie voor belangstellenden. Voor het lagere deel geld dat licht en uitzicht juist wenselijk is. Dit is in het volume ook zichtbaar gemaakt. Richting de oude boerderij is het volume lager, en richting veld hoger. Aansluitend het oude erf en de plek voor educatie is een kleinere luifel gemaakt die meer een uitnodigende functie heeft op het vlak van productinformatie/ educatie.

Het grote volume bestaat hoofdzakelijk uit antracieten stalen dakplaten, welke ook op de gevel worden verwerkt. Het opener deel van de schuur heeft aan de onderkant naturel houten accenten. Het geslotener deel van de schuur heeft in de bovenhoek een antracieten houten accent. Op grote afstand lijkt het alsof de schuur van hout is gemaakt. Boven tegen de nok aan gedetailleerd is plek voor zonnepanelen. De dakplaten zijn hetzelfde materiaal en kleur als de stalen gevels. De hoofdconstructie bestaat uit houten spanten.

Er is een spel gespeeld met de richting van de schuur. In deze omgeving waar het bijgebouw soms in dezelfde richting, soms in een andere richting als het hoofdgebouw staat, zijn twee richtingen in de schuur verwerkt. De nok gaat evenwijdig met de nok van het hoofdgebouw, en de kopgevel verbindt met zijn twee luifels het oude en nieuwe erf, het naar binnen gekeerde en het naar buiten gekeerde erf, maar ook de twee schalen van het erf en omgeving.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dijksterweg 12
  • Plaats Hornhuizen
  • Projecttitel Aardappelschuur Hornhuizen
  • Projectarchitect(en) Haiko Meijer
  • Aannemer Kenders Bouw
  • Landschapsarchitect Greet Bierema
  • Bouwmanagement Harrie Versluis, DLV Advies
  • Programma Aardappelschuur
  • Opdrachtgever Familie Westers, Hornhuizen
  • Ontwerpbureau Onix NL, Groningen
Reageer op dit artikel