Project

ARC18: Woonhuis Bunnik – O2 Studio

Architectuur

Transformatie van een bungalow uit de jaren ’60 naar een BENG woning die weer gereed is voor de komende 50 jaar.

toelichting door O2 Studio

Een voormalige praktijkwoning uit de jaren ’60 aan de Kromme Rijn in Bunnik, is weer klaar voor de volgende 50 levensjaren: Duurzaam materiaalgebruik en het beperken van het energiegebruik zijn belangrijke pijlers in het ontwerp.

De begane grond is uitgebreid met een woonkeuken aan het water. Op het bestaande één-laagse achterhuis is een nieuwe slaapverdieping geplaatst. Het voor- en achterhuis worden gescheiden door een transparant volume. De nieuwe trap markeert de overgang tussen het oude en het nieuwe deel van de woning. Via de ruimtelijke entree stap je de woonkamer binnen. Wat meteen opvalt is het wijds uitzicht over de Kromme Rijn. De woonkeuken ligt lager dan het oorspronkelijke vloerpeil. Het hoogteverschil tussen binnen en buiten is hierdoor verdwenen, waardoor de eetkamer naadloos doorloopt in de tuin.

Het nieuwe bouwvolume is voorzien van hoogwaardige isolatie. Samen met een uitgekiend hybride installatieontwerp is het gelukt om een nagenoeg energieneutrale woning te realiseren. Het hybride installatieconcept maakt het mogelijk om de woning in de toekomst relatief eenvoudig aan te passen op nieuwe technologische ontwikkelingen.

De materialen van de buitengevel accentueren de oorspronkelijke contouren van de woning. De bel etage aan de voorzijde en de begane grond verdieping aan de achterzijde, zijn uitgevoerd in stucwerk. De nieuwe verdieping is uitgevoerd in en reliëf van onbehandeld geplatoniseerd hout, die wordt omringd door een vegetatiedak op de uitbouw. De gevel contrasteert op een fraaie manier met het stucwerk en straalt op een subtiele manier de duurzame ambities van het ontwerp uit.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Koning Willem III straat 1a
  • Plaats Bunnik
  • Projecttitel woonhuis Bunnik
  • Projectarchitect(en) Tjerk van de Wetering
  • Medewerkers Martijn Meenink, Freddie Slot
  • Adviseur constructie B2CO, Ede
  • Adviseur installaties Wij Wonen Duurzaam, Utrecht
  • Adviseur bouwfysica Gert Post, Klazinaveen
  • Aannemer Aannemersbedrijf van Amerongen, Cothen
  • Bouwmanagement Bijkerk Bouwadvies, Houten
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 440
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 402
  • Bruto inhoud 1251
  • Netto inhoud 1139
  • Programma Wonen
  • Voorlopig ontwerp 10-2015
  • Definitief ontwerp 02-2016
  • Aanvang bouw 09-2016
  • Oplevering 09-2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 855000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 735000
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau O2 Studio

Locatie

Reageer op dit artikel