Project

ARC18: Woningbouw Churchillpark Leiden – Hans van der Heijden Architect

Techniek

Een pleidooi voor volledige opdrachten in de Nederlandse woningbouw: terughoudend metselwerk met ornamentele spuwers, waterslagen, erkers, serres, woningdeuren, hekwerken en pergola’s als details – uitgewerkt tot in de entreehallen toe.

toelichting door Hans van der Heijden Architect

Het Churchillpark is een nieuwe buurt die ligt op de plek van de voormalige Noordelijke Sportvelden in Leiden. Het sportpark lag vanouds geïsoleerd ten opzichte van de omliggende buurten. Dat is een van de verklaringen voor de relatief zelfstandige uitwerking van de buurt en de naam: Churchillpark. Het Churchillpark is volledig door sloten omgeven. Alle woningen liggen aan water of aan het centraal gelegen park. HvdHA maakte het ontwerp voor de woningen met de bijbehorende parkeervoorzieningen aan de westrand. Vier blokken vormen een langgerekt ensemble dat tussen het buurtpark en de drukke Churchilllaan ligt.

De entreepartijen van de appartementen en de laagbouwwoningen liggen terug en hebben deuren onder een gemetselde boog. De balkons van de appartementen zijn beglaasde buitenkamers op de hoeken van de torens waar de woonruimten zich omheen vouwen. Bewoners kunnen omgevingsgeluid en klimaat zelf regelen met vouwschermen.

In de architectuur is afgezien van een sterk persoonlijk handschrift en van nadrukkelijke verwijzingen naar de omringende bebouwing. Daarvoor ligt het gebied te zelfstandig in de stad Leiden – en is de omringende bebouwing te divers. Churchillpark ligt echter op een prominente plek aan een invalsweg naar de nabij gelegen monumentale binnenstad. Die ligging rechtvaardigt dat materialen, proporties, kleuren en volumetrie geen specifieke lokale wetten volgen, maar zich juist open stelt voor de alledaagse, in het oog springende kwaliteit van de historische Hollandse stadsarchitectuur.

De gebouwen zijn bekleed met bruingele baksteen en voorzien van staande vensters in terughoudende kleuren. Het ontwerp van de grote en kleine gebouwen komt voort uit dezelfde architectonische middelen en zorgt op die manier voor een afwisselend, maar consistent ensemble.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Leiden
  • Projectarchitect(en) Hans van der Heijden, Jasper Ten Bosch
  • Medewerkers Geert Laarakker, Tingyu Zeng
  • Adviseur constructie Goudstikker De Vries, Almere
  • Adviseur bouwfysica Atelier Bouwkunde, Rotterdam
  • Aannemer Niersman, Voorschoten
  • Bouwmanagement JMJ Bouwtechniek, Voorburg
  • Voorlopig ontwerp Oktober 2014
  • Oplevering Juli 2018
  • Opdrachtgever Amvest, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Hans van der Heijden Architect

Locatie

Reageer op dit artikel