Project

ARC18: Verbouwing en uitbreiding woning Bornem – net architectuur

Architectuur

IPE450-ligger verbindt oud met nieuw en binnen met buiten.

Toelichting: net architectuur

Een relatief beperkte uitbreiding aan de achterzijde van de bestaande woning verbetert het zicht op het achtergelegen moerasachtig gebied en verbindt beide volumes van het gebouw. In de winter vormt de uitbreiding de ideale zitplaats om van de tuin te genieten. Door de achtergevel op te vatten als vouwraam, transformeert de uitbreiding in de zomer integraal tot overdekt terras.

De dragende constructie van de uitbreiding en onderschoring van de bestaande volumes, is opgevat in een stalen IPE450 ligger die tevens dienst doet als dakopstand en luifel. Samen met het vouwraam, vormt deze de volledige gevel van de uitbreiding. De balk en het schrijnwerk krijgen beiden dezelfde parelmoerachtige afwerking. Samen met de witte betonvloer wordt slechts een elegant en rustig materialenpalet toegevoegd aan de bestaande situatie. De detaillering van de achterbouw wordt overgenomen aan de voorgevel, zodat er een coherent conceptueel geheel ontstaat. Een kleine luifel zorgt dan voor een overdekte inkomzone aan de buitenzijde van de voordeur.
Het interieur is subtiel en doordacht opgebouwd uit diverse materialen, zoals marmer, glas, keramische tegels, hout en textiel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Buitenland 26A
  • Plaats Bornem
  • Projecttitel Verbouwing en uitbreiding woning Bornem
  • Projectarchitect(en) ir.-arch. Jos De Wolf, ir.-arch. Bert Goetvinck, ir.-arch. Pierre Holvoet, ir.-arch. Jeroen Jonckheere
  • Programma woning
  • Ontwerpbureau net architectuur bvba, Spinmolenplein 192, 9000 Gent, België

Locatie

Reageer op dit artikel