Project

ARC18: Stalen luifel Houthalen (B) – Hans Maes

Architectuur

Het project is een groot, dun, stalen dak dat het landschap verschaalt tot op de schaal van de bijhorende woning. Rond de centrale opening vormen dunne wanden plekken, met een karakter zoals dat van de kamers in het huis. Niet alle wanden zijn plafondhoog en ook de projectie van dak en vloer is verschoven, waardoor een extra dieptewerking wordt verkregen.

Toelichting: Hans Maes

Een vrijstaande woning in een semi-landelijke verkaveling -op een groot stuk grond- had extra functies nodig: een tuinberging, overdekt terras, dubbele garage, fietsenberging en een stal. De bewoners wilden deze veelheid aan functies laten aansluiten bij de achterdeur van hun woning.

Het ontwerp kwam voort uit de grootte van het perceel. Het dak -een dunne schijf met een grote, centrale opening- is niet zozeer een overdekking als wel een inkadering van het omliggende landschap: het verschaalt de grootte van het perceel tot dat van het wonen.
De straat waarin dit huis zich bevindt,is bebouwd met een veelheid aan bouwvormen en -stijlen. Overwegend mijnwerkershuizen, maar ook de nodige typische ‘vlaamse varianten’: de spaanse villa, de moderne woning, de koterij en het bijgebouw. Het ontwerp voegt zich in, in de traditie van de koterij: functioneel sluit ze wel aan bij de woning maar vormelijk niet. Zo is de materialisering -in lichte, dunne, witgelakte metaalplaat- duidelijk anders van karakter dan de zware, stenen woning; enkel de kleur van de luifel verwijst naar de typische kroonlijstkleur van dit soort huizen.

De ruimtelijke ontplooiing is er niet één van doorlopende kamers (zoals in deze huizen). Het ontwerp is een plaat die zweeft boven het landschap, waaronder zich wand- en halfhoge, dunne schijven bevinden. Hierdoor ontstaat een spel van steeds wijzigende perspectieven bij het doorkruisen ervan.
Het ontwerp verkrijgt een subtiele speelsheid door het ruitvormige ribbenspel, dat als een structureel kantwerk het dak draagt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Houthalen
  • Projecttitel stalen luifel
  • Projectarchitect(en) Hans Maes
  • Adviseur constructie Studiebureau Lavreysen, Heverlee
  • Aannemer Paesen, Houthalen
  • Bouwmanagement architect Hans Maes
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 206
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 206
  • Bruto inhoud 587
  • Netto inhoud 587
  • Programma luifel met tuinberging, overdekt terras, dubbele garage, fietsenberging, stal
  • Voorlopig ontwerp juni 2011
  • Definitief ontwerp juni 2015
  • Aanvang bouw juli 2015
  • Oplevering oktober 2017
  • Ontwerpbureau architect Hans Maes
Reageer op dit artikel