Project

ARC18: Schoolmeubellijn FLEX – Designed by Jeanine

Architectuurproducten

Het meubilair in klassieke leslokalen moet flexibeler kunnen, waardoor er meer opdrachten uit de lesmethodes uitgevoerd kunnen worden. Flexibel heeft bij mij meerdere betekenissen: Flexibel in de toepassing, multifunctionaliteit. Maar ook Flexibel in het opbergen en opbreken.

toelichting door Designed by Jeanine

Ik ben op verschillende scholen geweest en daar ben ik in aanraking gekomen met verschillende Meervoudige Intelligentie(MI) methodes of zelfs hele onderwijsvisies.

Voor deze methode (en andere methodes uit het huidige onderwijs) is echter de nodige flexibiliteit vereist. Veel architecten houden zich hier mee bezig. De meeste nieuwgebouwde scholen hebben een open structuur: klassen lopen dwars door elkaar heen of leerlingen werken in een ‘leertuin’.

Toch zijn er duizenden scholen in Nederland die deze vrije structuur niet zien zitten of het gebouw hier niet voor hebben, zoals de vele scholen die ik heb bezocht. Hierdoor blijft een groot deel van de les activiteiten ongebruikt. Als er niet meer gekeken wordt naar bestaande scholen en alleen maar gefocust wordt op nieuwbouw zal het verschil in onderwijs tussen deze twee soorten scholen alleen maar groter worden. Met alle gevolgen van dien.
Hier zag ik dan ook een uitdaging liggen:

“Hoe maak ik een klassiek leslokaal geschikt voor het toepassen van actieve lesmethodes.”

Met deze meubels kun je het standaard leslokaal binnen no-time ombouwen tot laboratorium of spellokaal. Zo kan elke manier van lesgeven uitgevoerd worden.

De meubels

Meubellijn ‘Flex’ bestaat uit twee basis meubels: een tafel en een stoeltje.

Beide onderdelen zijn gemaakt van piepschuim (EPS), waardoor ze erg licht zijn, zodat de kinderen ze zelf met gemak kunnen tillen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vendelier 39
  • Plaats Veenendaal
  • Projecttitel Schoolmeubellijn FLEX
  • Adviseur constructie De La Roy isolatie & design b.v, Gemert.
  • Ontwerpbureau Designed by Jeanine

Locatie

Reageer op dit artikel