Project

ARC18: Rooming in-meubel Erasmus MC – EGM interieur

Architectuurproducten

Het Rooming in-meubel is een ontwerp van EGM interieur in opdracht van het Erasmus MC. Dit meubel staat in alle 522 eenpersoons patiëntenkamers van het nieuwe ziekenhuis dat in december 2017 is opgeleverd.

toelichting door EGM interieur

De modulaire zit- en slaapoplossing maakt overnachten bij een patiënt extra makkelijk. De uitnodigende fauteuil kan door handige lussen eenvoudig worden aangepast naar een slaapplaats. Zo wordt het welzijn en herstel van de patiënt positief beïnvloed, waarmee het meubel een belangrijke bijdrage levert aan de realisatie van een optimale Healing Environment bij het Erasmus MC.

In het ontwerptraject dat samen met de opdrachtgever Erasmus MC in twee jaar tijd is doorlopen is een uniek meubel ontstaan. Een meubel dat op alle fronten voldoet aan de strenge eisen om in een patiëntenkamer in een ziekenhuis te mogen staan. Schoonmaakbaarheid, compactheid en robuustheid waren leidend voor detaillering en materiaalkeuzen. Het frame en de pootjes zijn van staal. De pootjes zorgen ervoor dat de vloer goed schoongemaakt kan worden en er tegelijkertijd een ruimtelijk beeld ontstaat. De meubelstof, in rustige vriendelijke kleuren, voldoet aan alle hygiëne en brandveiligheidseisen. Speciale aandacht krijgen de lussen waarmee het meubel omgebouwd wordt. Deze hebben een oranje accentkleur zodat direct duidelijk is dat er aan getrokken dient te worden. Integraal onder de fauteuil is opbergruimte opgenomen voor het beddengoed en de toiletspullen.

Bijzonder is dat het meubel niet alleen een riante fauteuil en een ruim bed biedt maar ook een tafel herbergt. Het ontwerp maakt het mogelijk met de rug naar de muur te zitten waardoor direct oogcontact met de patiënt mogelijk is. Geen van beiden hoeft zijn hoofd te draaien, terwijl allebei zowel zicht naar buiten als op de deur behouden. De patiënt kan samen met naasten gezellig aan tafel eten of een spelletje doen.

Rooming-in is een ontwerp van EGM interieur en in co-creatie met Ahrend gerealiseerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dr. Molewaterplein 40
  • Plaats 3315 GD Rotterdam
  • Projecttitel Rooming in-meubel Erasmus MC
  • Projectarchitect(en) Erik Pijnacker
  • Interieurarchitect EGM interieur, Dordrecht
  • Samenwerkende architect Ahrend, Amsterdam
  • Programma multifunctioneel zit- en slaapmeubel in een zorgomgeving
  • Opdrachtgever Erasmus MC
  • Ontwerpbureau EGM interieur

Locatie

Reageer op dit artikel