Project

ARC18: Renovatie Woon- en werkgebouw De Boel – Hans van Heeswijk architecten

Architectuur

Opwaardering en verduurzaming van een bestaand galerijflatgebouw met 154 woningen, tien nieuwe penthouses , een grote daktuin en 3.000 m² kantoor.

Toelichting: Hans van Heeswijk architecten

De Boel is de nieuwe naam van een bestaand flatgebouw aan de De Boelelaan in Amsterdam dat door Hans van Heeswijk architecten ingrijpend is gerenoveerd en getransformeerd tot een eigentijds en duurzaam woon-werkgebouw. Voor dit project is samen met opdrachtgever Vesteda het gebouwconcept “Share and Create” ontwikkeld dat voorziet in 154 compacte, betaalbare woningen voor starters in het middenhuursegment gecombineerd met hoogwaardige gedeelde voorzieningen.

Ontwerpen en ontwikkelen

Door waardering van de bestaande kwaliteiten en het secuur toevoegen wat beter kan is op effectieve wijze een hoogwaardig eindresultaat behaald en een nieuwe eigentijdse samenhang ontstaan. De bestaande woningen zijn energiezuinig gemaakt en bieden nu een aantrekkelijk eigentijds wooncomfort. Tien woningen op de bovenste verdieping zijn uitgebreid tot penthouses en op het dak is een gemeenschappelijke daktuin aangelegd. De daktuin vormt een vijfde groene gevel met extra CO2 compensatie en absorptie van fijnstof en draagt hierdoor bij aan een goede ecologische balans. Het regenwater wordt gebruikt voor de irrigatie van de beplanting. De daktuin is uitgevoerd als een polderdak en kan 50.000 liter water bufferen, wat de overvolle riolering van de Zuidas ontlast.

Mobiliteitsconcept

De garageboxen op de begane grond zijn omgebouwd tot stalling voor elektrische auto’s. De bewoners en medewerkers van De Boel delen tien BMW i3’s als onderdeel van het duurzame Share and Create mobiliteitsconcept. De glazen deuren maken dit zichtbaar en zorgen voor een levendige gevel.

Flexibel kantoor

Op de eerste verdieping ontwierp Hans van Heeswijk architecten het interieur voor het nieuwe hoofdkantoor van Vesteda. 125 Medewerkers werken nu in een flexibele werkomgeving: een lichte loftachtige kantoorruimte met uitzicht op de prachtige omgeving. Met deze opwaardering geeft De Boel nieuw leven aan een bestaand flatgebouw op Zuidas Amsterdam.

Het project is ook genomineerd voor de Reynaers Projectprijs 2018. Hiervoor sprak de architect onderstaande video in.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Boelelaan 759
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Renovatie Woon- en werkgebouw De Boel
  • Projectarchitect(en) Dick de Gunst, Stephanie Haumann
  • Medewerkers Projectteam Yoran van Dalen, Richard Gouverneur, Dick de Gunst, Stephanie Haumann, Arjen Honig, Boaz van der Wal
  • Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
  • Adviseur installaties Huygen Installatie Advies, Amsterdam
  • Aannemer Bouwbedrijf Van der Leij, Amsterdam
  • Landschapsarchitect Beplantingsontwerp: Karres + Brands landschapsarchitecten
  • Beeldend kunstenaar Kunstwerk kopgevel: Victor Ash // Kunstwerk interieur: Pipsqueak was here!!!
  • Toeleveranciers Aanleg daktuin: De Dakdokters // Interieurbouw KP Interieur
  • Programma 154 woningen, 4.500 m² kantoor en plint, 900 m² daktuinen
  • Oplevering september 2017
  • Opdrachtgever Vesteda
  • Ontwerpbureau Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam
  • Branding First Day of Spring
Reageer op dit artikel