Project

ARC18: Nuenenscollege, Nuenen – RoosRos Architecten

Interieur

RoosRos ontwierp de renovatie, verbouw en nieuwbouw van het Nuenenscollege in Nuenen. Een nieuw beroepsgericht hart verbindt twee gerenoveerde gebouwen, etaleert het onderwijs en vormt het bruisende centrum van de school.

Toelichting: RoosRos Architecten

De nieuwbouw kent een compact ontwerp en bestaat uit twee lagen met een dubbelhoge entree. De traditionele aula is vervangen door een levendig praktijkplein. Een stimulerende omgeving met een restaurant, schoonheidssalon en boekenwinkel. Op de eerste etage is een ‘ring’ rondom deze ruimte zodat de functies ook vanaf de verdieping goed zichtbaar en bereikbaar zijn.

Het plein biedt voldoende mogelijkheden om in grote én kleine groepen samen te komen. Ruimtes kunnen slim geschakeld worden. Overleggen, pauzeren en studeren kan in de nissen en zithoeken die door het hele gebouw te vinden zijn.

Knipoog naar van Gogh

Centraal op het plein staat een afgerond volume met aan de ene zijde een rondlopende etalage en aan de andere zijde de tribunetrap. Die trap brengt je bovenop het volume, waar de mediatheek een plek kreeg. De vloer van de mediatheek is een knipoog naar de historie van Nuenen – het dorp van Van Gogh. Zijn bekende schilderij van de zonnebloemen is aangebracht op de vloer in een eigentijdse variant opgebouwd uit ‘pixels’.

Zonnebloemgeel

In het interieur is bewust weinig kleur gebruikt. “De hoofdkleuren zijn wit en grijs. De leerlingen geven kleur aan het gebouw, hun persoonlijkheid en kleding vormt een prachtig palet”, is de visie van architect Jos Hermans. “Op een aantal specifieke plekken wordt een uitzondering gemaakt. Zo zijn de nissen – helemaal in lijn met Van Gogh – volledig zonnebloemgeel.” Delen van het oude gebouw zijn hergebruikt. Het oude plafond van de gymzaal heeft een tweede leven gekregen als akoestische wandafwerking in de studieruimten.

Mini maatschappij

De school is open en transparant. Nodigt uit om te betreden. Dat sluit mooi aan bij de onderwijskundige visie van de school waarbij de buurt onderdeel is van het leerproces. Bewoners kunnen voor een maaltijd, boek, knipbeurt of computerles terecht op het praktijkplein. Zo ontstaat een minimaatschappij – gerund dóór leerlingen vóór leerlingen en mensen uit de buurt.

Contrast

Het buitenterrein vormt een mooi contrast met de afwerking van het gebouw. De gevel is strak en zakelijk, de terreininrichting frivool en natuurlijk. De half verharde, groene, pleinen zijn prettige plekken om buiten te verblijven.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Sportlaan 8
  • Plaats 5671 GR Nuenen
  • Projecttitel Nuenenscollege, Nuenen
  • Projectarchitect(en) Jos Hermans
  • Medewerkers Matthijs van den Berg, Dirk-Jan van Doorn, Mischa-Marah Wullems
  • Adviseur constructie Van Boxsel Engineering, Oosterhout
  • Adviseur installaties De Blaay- van den Bogaard, Capelle a/d IJssel
  • Aannemer BCP bouw, Boxmeer
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5185
  • Programma Renovatie, verbouw en nieuwbouw
  • Voorlopig ontwerp Einddatum: april 2016
  • Definitief ontwerp Einddatum: juli 2016
  • Aanvang bouw maart 2017
  • Oplevering maart 2018
  • Opdrachtgever OMO (Nuenenscollege)
  • Ontwerpbureau RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
Reageer op dit artikel