Project

ARC18: Multi Storey Building patent – TANK

Architectuur

TANK heeft een patent ontvangen op een innovatieve woningbouw typologie. Het omvat een strategie, ideaal voor woningbouw tot 70m hoogte, met betrekking tot een zeer efficiënte circulatie van BG ingang tot woning toegang. Deze vorm van circulatie elimineert de centrale kern met liften, trappen en gemeenschappelijke gangen die doorgaans in conventionele woningbouw gevonden wordt en creëert optimale gebruiksruimte voor bewoners.

toelichting door TANK

De nieuwe typologie is afgeleid van het project ‘De Voortuinen’, een voormalig ING bank kantoor gebouw in Westerpark-West, Amsterdam die TANK tot woontoren her-ontwikkelde. Het patent sluit zowel aan op veranderde privacy wensen van bewoners als op verhoogde efficiëntie eisen van ontwikkelaars, woningbouw corporaties en investeerders. De uitvinding kan op zowel woontorens met individuele appartementen of 10 hotelkamers worden toegepast.

Een Multi-Storey building omvat een meervoud aan individuele wooneenheden. Een verticale gemeenschappelijke doorgang met een liftschacht spreidt zich uit over meerdere verdiepingen en is direct aan de buitenkant van de verdiepingen geplaatst. De entree op straat niveau wordt door meerdere wooneenheden gedeeld en sluit aan op een enkele verticale passage die naar meerdere wooneenheden op verschillende verdiepingen. Iedere wooneenheid heeft minstens 1 entree die direct op de gemeenschappelijke, verticale passage aansluit.

TANK ontwikkelde, met advies van DGMR omtrent uitwerking, een systeem waarin trappen en liften naar de gevel van het gebouw geplaatst kunnen worden. Deze vorm van verticale circulatie, middels trap of lift, geeft bewoners op iedere verdieping directe toegang tot hun privé terras of woning. De begane grond wordt door middel van deze oplossing ontdaan van een service kern en maximaliseert het oppervlakte aan commerciële ruimte. Daarnaast zorgt deze oplossing voor bewoners voor een verhoging van de privacy en vermindering van geluidsoverlast van buren. Binnen elk appartement kunnen meerdere voordeuren gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld een au-pair, een friends-woning, of werken aan huis.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Multi Storey Building patent
  • Projectarchitect(en) Partner in Charge: Menno Kooistra / Projectarchitect: Peter van Gelder
  • Medewerkers Glenn den Besten, Anna Zan
  • Adviseur bouwfysica DGMR - Eric Cremers
  • Programma woningbouw
  • Ontwerpbureau TANK
Reageer op dit artikel