Project

ARC18: Modulaire meubels 8e Montessorischool, Amsterdam – Studio Samira Boon

Interieur

Studio Samira Boon ontwierp een flexibel werk- en leerlandschap voor de centrale hal en de bibliotheek van de 8e Montessorischool in Amsterdam. De modulaire meubel serie kan mee veranderen met de groei en behoeftes van de gebruikers. Door de aanpasbaarheid en functies te combineren ontstaat een afwisselend leerlandschap met veel ruimte voor improvisatie, ontdekking en creativiteit.

Zowel de Montessoripedagogiek als recent wetenschappelijk onderzoek bevestigen dat een goede leeromgeving een omgeving is waarin kinderen van verschillende leeftijden zich in afwisselende houdingen en settingen kunnen ontwikkelen. Het creëren van de juiste leeromgeving, die beweging en samenwerking stimuleert, is dus belangrijk.

Daarnaast wilden we één oplossing voor al het losse meubilair, waardoor een eenheid en samenhang op het leerplein zou ontstaan. Dat bracht ons tot het betaalbare modulaire concept: 2 basiselementen die door minimale aanpassingen grote diversiteit aan functies hebben. De abstracte elementen stimuleren de verbeelding, faciliteren een diversiteit aan leerhoudingen en creëren een verscheidenheid aan leerplekken.

“Een jassenkast is tevens ook opslag, bureauondersteuning of sta- of zitplek. De afwisseling die deze combinatie mogelijk maakt sluit aan bij de visie en nadruk op afwisseling, beweging en creativiteit die centraal staan bij het Montessorionderwijs.” – Holga de Vries, directeur 8e Montessoriscool

Een school is continu in transitie. Bij de montessorischool wisselt ook de klassamenstelling en het aantal leerlingen ieder jaar. Het meubelontwerp voor de 8e Montessorischool kan gemakkelijk aangepast worden aan wisselende schoolsituaties en behoeftes. Daarmee is dit systeem van fsc gecertificeerd hout zeer toekomstbestendig.

Het ontwerp is speels en dynamisch, en tegelijkertijd licht en rustig. Kasten en opslagruimtes kunnen gedeeltelijk opengezet worden of geheel gesloten om meer rust te creëren. Als een 3D puzzle vormen de kleine basiselementen een coherent leerlandschap met afwisselende configuraties en daarmee telkens een unieke omgeving.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres 8e Montessorischool, Borneokade 103
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Modulaire meubels op de 8e Montessorischool
  • Projectarchitect(en) Samira Boon
  • Programma Modulaire meubels
  • Opdrachtgever 8e Montessorischool
  • Ontwerpbureau Studio Samira Boon

Locatie

Reageer op dit artikel