Project

ARC18: MFCDoelum Renkum – NOAHH + studio Nuy van Noort

Architectuur

‘Dit gebouw is een parel binnen onze gemeente; een gebouw waarin plek is voor ontmoetingen, verbindingen, gesprekken en waar lief en leed gedeeld wordt. Het is een gebouw geworden om trots op te zijn!’ Aldus de burgemeester van Renkum over het nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) Doelum in haar gemeente.

Toelichting: NOAHH + studio Nuy van Noort, Amsterdam

Huiskamer van Renkum

In een prachtig groen gebied omgeven door kleinschalige woningbouw is MFC Doelum ontworpen als een sociaal hart voor de gemeente Renkum. Een ontmoetingsplek voor sport en cultuur, waar de kracht van het collectief in balans is met individuele expressie. Het is een plek voor iedereen: een gebouw dat je deelt, waar je elkaar en de ander ontmoet; een huiskamer voor Renkum.

beeld Katja Effting

De centrale ontvangstzone brengt alle functies, gebruikers en bezoekers in contact met elkaar. Rondom deze zone, waarin de horeca is gevestigd, zijn alle functies georganiseerd en al bij binnenkomst goed zichtbaar.

beeld Katja Effting

Grote vensters en zitkaders geven zicht op de sporthal en zwembad en de activiteiten in de cultuurzaal, fitness en BSO. Het centraal organiserend element is een houten meubel dat alle lagen verbindt. Het is een herkenningspunt door het hele gebouw.

beeld Katja Effting

Landschappelijke inpassing

Het MFC is zorgvuldig in het landschap ingepast. Er is optimaal gebruik gemaakt van de kwaliteiten en hoogteverschillen in het gebied. Ondersteunende functies zoals kleedkamers en bergingen worden uit het zicht onder het maaiveld geplaatst. Terrassen en tribunes ontstaan als vanzelf en bieden zicht op het sporten en de groene omgeving.

beeld Katja Effting

Het gebouw oogt bescheiden ondanks het grote programma, door opdeling in drie ten opzichte van elkaar verschoven volumes. Zo ontstaat een gebouwensemble in harmonie met het omliggende glooiende landschap. Het middelste volume is opgetild; hier ligt de centrale ontvangstzone. Het glooiende landschap loopt via deze zone tussen de beide volumes door en verbindt de sportvelden van de hoger gelegen noordzijde met de tennisvelden van de lager gelegen zuidzijde.

MFCDoelum Renkum - NOAHH + studio Nuy van Noort,

beeld studio Nuy van Noort

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hogenkampseweg 45
  • Plaats Renkum
  • Projecttitel MFCDoelum
  • Projectarchitect(en) Maartje Nuy, Joost van Noort, Patrick Fransen
  • Medewerkers Paul van Dijk, Bilal Karaburun, Ashkan Hashemkhani, Mick Madder, Daan van Westen, Paul van Dijk (Studio Deep Blue)
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Utrecht
  • Adviseur installaties Deerns, Rijswijk
  • Adviseur akoestiek Deerns, Rijswijk
  • Adviseur bouwfysica Deerns, Rijswijk
  • Adviseur brandveiligheid Deerns, Rijswijk
  • Aannemer Mertens Bouwbedrijf, Weert
  • Interieurarchitect NOAHH + studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser | ruimterlijk ontwerper, Amsterdam
  • Landschapsarchitect buro Poelmans Reesink, Arnhem
  • Beeldend kunstenaar -
  • Stedebouwkundige -
  • Bouwmanagement hemm - voor maatschappelijk vastgoed, Zwolle
  • Samenwerkende architect -
  • Toeleveranciers -
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7.605 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) -
  • Bruto inhoud 47.000 m3
  • Netto inhoud -
  • Programma multifunctioneel centrum met o.a. zwembad, sporthal, cultuurzaal, multifunctionele zalen, fitness, BSO en horeca
  • Voorlopig ontwerp maart 2015
  • Definitief ontwerp september 2015
  • Aanvang bouw juli 2016
  • Oplevering november 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 10.500.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 7.800.000
  • Opdrachtgever gemeente Renkum
  • Ontwerpbureau NOAHH + studio Nuy van Noort, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel