Project

ARC18: Metamorfose Hilvertshof, Hilversum – Rijnboutt

Architectuur

Op verzoek van Kroonenberg Groep had Rijnboutt het winkelcentrum een aantal jaren geleden al aangepakt, een ingreep die zich beperkte tot de gevel aan de Groest. De huidige transformatie is rigoureuzer. Die upgrading is met de opening van het nieuwe Hilvertshof een feit.

Toelichting door Rijnboutt

Het ontwerp voor de metamorfose van het winkelcentrum richt zich in eerste instantie op de winkelroute, met bijzondere aandacht voor het interieur en de entree aan de belangrijkste winkelader van Hilversum, de Kerkstraat. Het vroegere wat onoverzichtelijke circuit met maar liefst zes ingangen, is met de komst van drie grotere winkelunits vereenvoudigd tot een circuit met drie ingangen, één vanuit elke straat (Zeedijk, Groest, Kerkstraat). Elke ingang leidt naar een overdekte passage, de passages komen samen op een intern ‘plein’ waar zich het centrale stijgpunt bevindt, een circuit van roltrappen dat alle verdiepingen met elkaar verbindt: van de winkelverdiepingen op -1, BG en +1 tot de parkeerdekken op +2 en +3. De reorganisatie van de winkelroute maakt het parkeerdek tot een centrale, vierde entree: van boven naar beneden. Met deze vierde entree zorgt het winkelen op aparte lagen niet voor een gebrek aan bezoekers op ‘de tweede laag’, een veel voorkomend probleem in meerlagige winkelcentra. Behalve functioneel is de lagenstructuur ook vanuit de gewenste winkelbeleving aangepast. De eerste winkellaag is voor een deel verdwenen ten gunste van majestueuze, dubbelhoge winkelpassages vanuit de entrees Kerkstraat.

Sinds de herontwikkeling heeft Hilvertshof de voormalige positie als een van de belangrijkste winkel- en vrijetijdsbestemmingen in Hilversum en omgeving weer terug. Hilvertshof is van een vrij donker doolhof naar een open, uitnodigend winkelcentrum getransformeerd. Consumenten genieten een fijne winkelervaring, dankzij de variatie aan assortiment van dagelijks tot luxe, die de lokale ondernemers en grote ketens bieden; het rustpunt met binnen-terras; een kinderspeelplaats en een grote rustgevende ‘verticale tuin’, allen gelegen aan de ruime passages.

Tijdens de herontwikkeling is Hilvertshof open gebleven voor het winkelend publiek, zelfs gedurende uitdagende renovaties zoals het verplaatsen van de roltrappen, liften en aanpassen van de routing, bij het installeren van de WKO en het doorbreken van vloeren.

Hilvertshof speelt een belangrijke rol voor de stad Hilversum. Na een paar jaar afwezigheid op de lijst, was Hilversum in 2017 weer in de running voor de Beste Binnenstad van Nederland. De stad bereikte de top 10, waarbij de jury Hilversum als een stad met veel potentieel beschouwde. Volgens de jury heeft de investering in Hilvertshof al bijgedragen aan een grote verbetering van de algemene sfeer en uitstraling van de stad.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Groest 86
  • Plaats Hilversum
  • Projecttitel Metamorfose Hilvertshof, Hilversum
  • Projectarchitect(en) Bart van der Vossen (ontwerp), Matteo Kuijpers (senior ontwerp)
  • Medewerkers Wally Glashouwer, Michael James Lucas, Robert van Dooren, Mark van Pijkeren
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek Utrecht B.V
  • Adviseur installaties HORI Raadgevend Ingenieursbureau B.V.
  • Adviseur akoestiek M+P Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • Adviseur bouwfysica M+P Raadgevende Ingenieurs B.V.
  • Adviseur brandveiligheid Bureau Veldweg B.V.
  • Landschapsarchitect Rijnboutt B.V.
  • Beeldend kunstenaar Erwin Wurm
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 28.000 m2
  • Programma circa 28.000 m2
  • Voorlopig ontwerp juni-2013
  • Definitief ontwerp mei-2014
  • Aanvang bouw 2015
  • Oplevering juni 2017
  • Opdrachtgever Kroonenberg Groep
  • Ontwerpbureau Rijnboutt
Reageer op dit artikel