Project

ARC18: Meerhuis – Onix NL

Architectuur

Het Meerhuis is gepositioneerd aan het einde van een landtong in Meerstad te Groningen. De toegangsweg eindigt in de tuin van de kavel. Het houten huis met golvende dakpannen is ontworpen vanuit de traditie van gebintenbouw en is onderdeel van het manifest “gebinteergebegint”. Vanuit de adoratie van de plek met zijn uitzicht heeft het huis een grote transparantie naar het water.

Toelichting door Onix NL

De veranda als Architectonisch Detail

Op een prachtige plek op de punt van een schiereilandje speelt de veranda een belangrijke rol in het wonen aan het water. Naast een herkenbaar zadelkapvolume hebben we als aangename windluwe plek aan weerskanten van de woonkeuken een overdekte buitenkamer ontworpen. Door de buitenkamer 6 meter hoog te maken ontstaat er geen lichtverlies in de keuken. Afhankelijk van de windrichting is er op deze winderige plek altijd een windluwe zijde als veranda te gebruiken. Door de veranda binnen het volume te houden is er vanuit diverse ruimten overhoeks een mooie oriëntatie op de omgeving. Aan de zuidkant heeft de veranda een groot zonnescherm aan de rand van het volume.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zwaneneiland 11
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Meerhuis
  • Projectarchitect(en) Haiko Meijer
  • Medewerkers Rene Harmanni, Wilbert Steenhuis
  • Adviseur constructie Goudstikker de Vries
  • Adviseur installaties M3 Energie, Winsum
  • Aannemer Brands Bouw, B.V.
  • Programma Woonhuis
  • Opdrachtgever Rob en Kyra Reijngoud
  • Ontwerpbureau Onix NL
Reageer op dit artikel