Project

ARC18: Leidsche Rijn Centrum – Jo Coenen Architecture & Urban Design B.V.

Business

Het stedenbouwkundig plan voor het stedelijke nieuwe centrum van Leidsche Rijn bij Utrecht schiep ruimte voor een functioneel diverse invulling met winkels, woningen, kantoren, cultuur, publieke functies en horeca. Een netwerk van hoogwaardige openbare ruimtes als pleinen, boulevards en parken is als het ware uit de stedelijke massa van gemiddeld 5 verdiepingen gesneden.

Toelichting: Jo Coenen Architecture & Urban Design B.V.

In Leidsche Rijn heeft Leidsche Rijn Centrumplan B.V. (een samenwerking van a.s.r. vastgoed projecten en Vesteda Project Development) een deel van het stadscentrum voor de uiteindelijk ruim 100.000 bewoners van Leidsche Rijn ontwikkeld.

De retail van Leidsche Rijn Centrum bestaat uit een goede mix van mode, food & horeca en gezondheid. Met zowel (inter)nationale als lokale ondernemers. Naast traditionele winkelformules krijgen ook nieuwe concepten, gericht op de jonge digitale consument, een plek. Zo wordt een Smart City samengesteld waar gemak voor de consument voorop staat. Ruime openingstijden, overal sterke WiFi, ondergrondse bevoorrading, architectonische en technische kwaliteit in de gebouwen.

Binnen het totale plan is LRC B.V. verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het kerngebied met 22.400 m² retail, 5.600 m² foodmarkt, 3.000 m² dienstverlening, 4.000 m² horeca en 3.000 m² maatschappelijke voorzieningen. De verhuur wordt verzorgd door a.s.r., in combinatie met makelaars Engelvast en CBRE. Naast de winkels en voorzieningen omvat het programma een parkeergarage met 1.300 openbare en 670 private parkeerplaatsen, 762 appartementen (waarvan 322 koopappartementen en 440 huurappartementen voor Vesteda) en 10.000 m² kantoren in het hart van het plan.

Parkeren is in Leidsche Rijn Centrum de eerste jaren gratis. Ook met het opvenbaar vervoer is Leidsche Rijn Centrum goed bereikbaar. NS Station Utrecht Leidsche Rijn (4 minuten vanaf Utrecht Centraal) ligt direct aan het Brusselplein. De bus rijdt vanuit alle omliggende wijken en plaatsen naar busstation Leidsche Rijn Centrum.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Leidsche Rijn Centrum
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Leidsche Rijn Centrum
  • Programma commercieel, woningen, horeca
  • Opdrachtgever Leidsche Rijn Centrumplan B.V. (a.s.r. vastgoed projecten & Vesteda)
  • Ontwerpbureau Jo Coenen Architects & Urbanists, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, AWG Architecten, Cruz y Ortiz Arquitectos, De Zwarte Hond, Dok Architecten, Geurst & Schulze Architecten, Kollhoff Architekten, RPHS+
Reageer op dit artikel