Project

ARC18: Kampenhout – Lens°ass architecten

Techniek

Een lang gerekt volume creëren dat zich als het ware nestelt tussen de omgevingselementen: tussen de bomen, rekening houdend met het natte terrein, ingespeeld op de oriëntatie.

toelichting door Lens°ass architecten

De woning is gelegen in een groene buurt, een bronnengebied. Achter op het terrein loopt er een beek. Enkele keren per jaar kan het terrein onder water komen te staan. Eveneens is het een bebost terrein, waar zoveel mogelijk inheemse en waardevolle bomen behouden dienden te worden. Het zuiden van de woning is aan de rechtervoorzijde van het terrein.

Er is dus getracht om een langgerekt volume te maken, dat tussen de bomen opgesteld staat, schuin gedraaid waardoor de leefruimtes en het zwembad georiënteerd zijn op het zuiden. Eveneens is de woning hoger gelegen tov de straat. Dit om het te vrijwaren van het water, bij hoge waterstand. Er leidt een pad van de voorzijde naar de zijkant waar zich de voordeur bevindt. Ook dit pad ligt hoger tov de straat waardoor men volledig droog aan de deur kan geraken, wanneer het terrein onder water staat. Aan de zuidzijde van de woning is er een luifel gemaakt, om de leefruimtes en de slaapkamers van het directe zonlicht te weren.

Mede door het feit van een massieve constructie te willen maken en een uniform beeld te willen bekomen, alsook door de stapelbaarheid van baksteen, is het idee voortgekomen om een vormtaal te gebruiken, die dmv baksteen vermetst kan worden. Door de bakstenen te vermetsten met een brede, uitgetrokken horizontale voeg en de bakstenen tegen elkaar te zetten, zonder verticale voeg, wordt de lengtewerking van het volume versterkt. Rond-om-rond de woning is de maat van de voeg bepaald, op die van de baksteen, alsook op die van de hoogte van een optrede maat van een trap. Hierdoor lopen rond-om-rond de woning, alle horizontale lijnen in elkaar door. Zowel raamopeningen als trappen, zijn hierop afgestemd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Kampenhout
  • Projecttitel Kampenhout
  • Projectarchitect(en) Bart Lens, Thijs Prinsen
  • Ontwerpbureau Lens°ass
Reageer op dit artikel