Project

ARC18: IKC De Toverberg – LIAG

Architectuur

IKC De Toverberg – ontworpen door LIAG – is een school zonder klaslokalen (en zonder gangen). Leerkrachten en kinderen verblijven in één ruimte, in één open en licht schoolgebouw. Dit integrale kindcentrum is volgens de laatste inzichten in onderwijshuisvesting en in nauwe samenwerking met de gebruikers tot stand gekomen. De (leer)behoeften en de belevingswereld van het kind staan daarbij voorop.

Ten grondslag aan het ontwerp van IKC De Toverberg lag een nieuwe visie op het basisonderwijs: Leerkrachten geven op deze school geen les in een klaslokaal en aan één groep, zij bieden nu verschillende werkvormen en leeractiviteiten in één open ruimte aan.

Eén open en lichte ruimte

Het schoolgebouw is van binnen naar buiten ontworpen. Het atrium is het hart van de school. De onderwijsruimten zijn gerangschikt rondom een lichte vide. De vloeren zijn split level geschakeld. De jongste kinderen hebben les op de begane grond, de oudste kinderen op de eerste verdieping. De trap, die deze ruimten voor onder-, midden- en bovenbouw ‘natuurlijk’ met elkaar verbindt, is speels en zorgvuldig vormgegeven. Langs de gevels bevinden zich de ruimten voor de stamgroepen. Aan de vide zijn zones gemaakt waar de kinderen individueel of in groepen kunnen werken. Interieur elementen en (visueel open) scheidingswanden zijn ingezet om eigen plekken te creëren.

Geborgenheid en uitdagend

De architectuur sluit tevens aan bij de belevingswereld van de kinderen. De inrichting biedt geborgenheid én is uitdagend. De vele (door)zichten in het kindcentrum – ook naar buiten toe – dragen hieraan bij. Deze zichtlijnen geven overzicht en stimuleren de sociale interactie. Voor het interieur zijn natuurlijke materialen en vrolijke kleuren toegepast.

Het gebouw valt op in de typisch jaren ’70 woonwijk door zijn frisse en speelse uitstraling. De gevel is opgetrokken in geel metselwerk (in plaats van rood baksteen) met accenten van wit stucwerk. De vierkante ramen zijn – in contrast met het stringente woningritme – op verschillende (kind)hoogten geplaatst.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Toverberg 3-4, 2716 LW
  • Plaats Zoetermeer
  • Projecttitel IKC De Toverberg
  • Projectarchitect(en) Arie Aalbers, Thomas Bögl, Erik Schotte, en Carina Nørregaard
  • Medewerkers Ifigeneia Riga, Harmen Landman, Jeroen Kaan, Francis de Kruijff, Hong Siem
  • Adviseur constructie Zonneveld ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Vintis installatieadviseurs, Zoetermeer
  • Adviseur bouwfysica ZRi, Den Haag
  • Aannemer SKN bouw
  • Interieurarchitect Marjo van Keulen, Den Haag
  • Bouwmanagement LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.900 m2
  • Programma Integraal kindcentrum met een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en centrum voor jeugd en gezin
  • Voorlopig ontwerp januari 2016
  • Definitief ontwerp maart 2016
  • Aanvang bouw september 2016
  • Oplevering augustus 2016
  • Opdrachtgever Gemeente Zoetermeer, Zoetermeer
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs
Reageer op dit artikel