Project

Nominatie ARC18 Architectuur: Huis van Lorreinen – dmvA architecten

Architectuur

dmvA zorgde voor de transformatie van een bouwvallige hoek op de Grote Markt van Mechelen, waarbij belang werd gehecht aan de stedenbouwkundige integratie met respect voor de historiek van het gebouw, waarbij kwalitatief wonen het uitgangspunt was. Aan de hand van een binnenstraat werd de lichtcirculatie tussen de woningen geoptimaliseerd en het sociale aspect van kwalitatief wonen aangemoedigd.

toelichting door dmvA architecten

Huis van Lorreinen was enkele jaren geleden een bouwvallige plek op de Grote Markt in Mechelen. Er werd dmvA gevraagd om deze hoek te transformeren en zo het straatbeeld op te frissen. Bij dit project werd belang gehecht aan de stedenbouwkundige integratie met respect voor de historiek van het gebouw, waarbij kwalitatief wonen het uitgangspunt was.

© Sergio Pirrone

Om het ritme van de straat niet te verstoren, werd de opeenvolging en vorm van de oorspronkelijke gevels behouden. dmvA besloot om de binnenruimtes niet zelf in te richten, maar de bewoners de flexibiliteit te geven om hun woning zelf in te vullen naargelang hun behoeften.

Aangezien het pand op de hoek ooit witgepleisterd was, vroeg stad Mechelen om dat terug te brengen. De andere panden werden bijgevolg ook wit, maar kregen elk een andere materialiteit. De eerste gevel bestaat uit aluminium lamellen, de tweede uit prefab zichtbeton met een kruisjes-patroon. Het zijn luchtige en open gevels door hun structuur, maar zorgen wel voor genoeg privacy. De derde bestaat uit glas, waarbij de onderste verdieping voor commerciële doeleinden kan gebruikt worden. De vierde gevel werd gerestaureerd en witgepleisterd.

© Sergio Pirrone

Door zijn ligging had het hoekpand geen goede lichtdoorstroom. Voor een betere lichtcirculatie creëerde dmvA een binnenstraat tussen de woningen. Op het einde van de binnenstraat bevindt zich een mur végétal. De private terrassen werden zwevend boven de binnenstraat geplaatst. Alle woningen worden ontsloten via de semipublieke buitenruimte die het sociale aspect van kwalitatief wonen aanmoedigt: de binnenstraat functioneert namelijk ook als ontmoetingsplek voor de bewoners.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Scheerstraat nr. 2 - 4 - 6 - 8
  • Plaats 2800 Mechelen
  • Projecttitel Huis van Lorreinen
  • Projectarchitect(en) David Driesen, Tom Verschueren
  • Medewerkers Gert-Jan Schulte, Emilie Dorekens
  • Adviseur constructie Util, Schaerbeek
  • Aannemer Van Poppel, Mechelen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 689 m2
  • Programma Afbraak van vier bouwvallige panden en het bouwen (en restaureren) van 5 kleine woonunits en 2 handelsruimten
  • Oplevering januari 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2.775.000,00 euro excl. btw en excl. erelonen
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 1.950.000,00 euro excl. btw en excl. erelonen
  • Opdrachtgever Stad Mechelen
  • Ontwerpbureau dmvA architecten, Mechelen

Locatie

Reageer op dit artikel