Project

ARC18: Huis ter Kleef Haarlem – Studio Kabbes

Interieur

De 16e-eeuwse kaatsbaan Huis ter Kleef is naar ontwerp van Studio Kabbes verbouwd tot een inspirerend yogacentrum. Hierbij is nadrukkelijk gestreefd naar een harmonieuze samenhang tussen het historische gebouw en het nieuwe interieur. Door toepassing van heldere contrasten zijn de historische ruimten en de nieuwe toevoegingen duidelijk herkenbaar. Het ingetogen materialen- en kleurenpalet zorgt voor een passende, rustige sfeer.

Toelichting: Studio Kabbes

Het Huis ter Kleef kent een rijke geschiedenis van herbestemmingen: het is rond 1573 gebouwd als kaatsbaan, vervolgens werd het twee eeuwen lang als boerderij gebruikt en in de 20e eeuw huiste hier de gemeente Haarlem. De originele kaatsruimte wordt gemarkeerd door de warmgrijze gietvloer in de huidige twee yogazalen. De gemetselde kaatsmuur is als blikvanger behouden gebleven in de grote yogazaal. Het daglicht valt hier prachtig binnen door de grote gevelopening waar ooit de boerderijwagens door gingen.

De kleine yogazaal is subtiel gescheiden van de loopruimte door een kast- en zitelement. Het element is enerzijds de garderobe voor yogabezoekers en anderzijds de opbergruimte voor de vele yoga-attributen. Hierdoor zijn de bestaande gevelmuren vrijgehouden van kastruimten. De monumentale balken lopen door de ranke pui rondom dit element heen, waardoor de oorspronkelijke ruimte van de latere koeienstal herkenbaar blijft. De balken zijn met liefde voor ambachtelijke timmertechnieken hersteld: zonder schroef, spijker of lijm.

Het historische woongedeelte aan de voorzijde is nu ingericht als relaxte entree- en ontvangstruimte. Door het weghalen van een toiletgroep en trap wordt nu direct zicht op de oude schouw en het park geboden. De verwijderde toiletdeuren zijn hergebruikt bij de kleedkamers en toiletten op de verdieping.

Het monumentale gebouw is met veel aandacht en respect behouden gebleven voor de toekomst. De toepassing van slimme ingrepen en sterke contrasten heeft geleid tot een prettige uitstraling, passend bij de nieuwe functie als yogacentrum. De herbestemming is bovendien een geslaagde toevoeging aan de duurzame initiatieven in de goedbezochte Haarlemmer Kweektuinen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kleverlaan 9
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Huis ter Kleef
  • Projectarchitect(en) Wouter Kabbes
  • Aannemer Holleman Santpoort, Wormerveer
  • Interieurarchitect Studio Kabbes i.s.m. Wendy Verhaegh, Haarlem
  • Programma Herbestemming kaatsbaan tot yogacentrum
  • Opdrachtgever Stadsherstel Amsterdam
  • Ontwerpbureau Studio Kabbes, Haarlem

Locatie

Reageer op dit artikel