Project

ARC18: Het Paviljoen Utrecht – MoederscheimMoonen Architects

Architectuur

Naast het Centraal Station van Utrecht is een horeca paviljoen van circa 3.600 m² gerealiseerd bovenop spoor 1, 2 en 3. Terwijl op het drukste station van Nederland de treinen gewoon doorreden bouwden enkele meters boven de bovenleiding mensen aan het paviljoen. Vooral de constructie en de gevel van dit gebouw zijn, door toedoen van de complexe bouwlocatie, zeer bijzonder.

Toelichting: MoederscheimMoonen Architects

Het architectonisch en commercieel vertrekpunt van dit ontwerp is vooral de nieuwe omgeving die ontwikkeld wordt. Het Paviljoen is omringd door expressieve architectuur. Het gebouw onderscheidt hiervan door een heldere en puristische ontwerpbenadering. Dit ontwerp geeft daarnaast de gehuisveste horeca de kans om het eigen te maken, terwijl het algehele concept overeind blijft staan door de duidelijke vormentaal van de strakke gevel.

Het was een must voor het ontwerp om de gevel aan het spoor van glas te maken, maar idealiter is een gevel zó dicht bij de bovenleidingen en het spoor gesloten. Denk aan elektromagnetische straling, remstof van de treinen en gloeiend hete koperdeeltjes die de gevel belasten. Om dit toch te kunnen realiseren zijn de opdrachtgever, architect, constructeur en bouwer tot het uiterste gegaan om een haalbaar plan te ontwikkelen. Er was geen ruimte voor steigerwerk en de gevel kon alleen in korte treinvrije periodes worden gebouwd. Alles diende daarom prefab ontwikkeld te worden.

Architect Erik Moederscheim: “Bij dit gebouw was de totstandkoming zo complex, dat pas als men dit begrijpt, het gebouw de waardering krijgt die het verdient. Hierbij moeten wij ook de aannemer en constructeur complimenteren, want het was geen eenvoudige klus. Er waren vragen waar niet iedereen een antwoord op kon of durfde te geven; hoe zit het met garantie, hoe onderhoud ik een gevel als deze? Hoe vervang ik een ruit mocht deze sneuvelen? Door een groot team aan adviseurs, samenwerkend in een bouwteam samen met de aannemer, is er tot een oplossing gekomen.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Stationsplein 2-20
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Het Paviljoen
  • Projectarchitect(en) Jelle Rinsema, Erik Moederscheim
  • Medewerkers Nick de Lange, Christiaan Harmse
  • Adviseur constructie van Rossum Raadgevende adviseurs, Almere
  • Adviseur installaties Galjema B.V. Technisch Adviesbureau, Delft
  • Adviseur brandveiligheid Peutz bv, Molenhoek
  • Aannemer Boele & van Eesteren, Rijswijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3650
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3518
  • Programma Horeca
  • Voorlopig ontwerp maart-2015
  • Definitief ontwerp augustus-2015
  • Aanvang bouw februari-2016
  • Oplevering November 2017
  • Opdrachtgever Klépierre Vastgoed Ontwikkeling, Utrecht
  • Ontwerpbureau MoederscheimMoonen Architects, Rotterdam
Reageer op dit artikel