Project

ARC18: Herbestemming tot nieuwe ‘Steck’ – Duoplan Doetinchem architecten

Architectuur

De oude bibliotheek van Doetinchem is altijd voer voor discussie geweest tussen voor- en tegenstanders van dit kenmerkende, grillige en weerbarstige gebouw uit 1975. Omdat het pand van zichzelf al een krachtig, massief gebaar is en grote ingrepen te veel inbreuk zouden doen op de architectuurgeschiedenis hebben we gekozen voor gerichte, daadkrachtige ingrepen die het gebouw niet onomkeerbaar aantasten.

toelichting door Duoplan Doetinchem architecten

De bestaande kwaliteiten van het gebouw zijn zoveel mogelijk versterkt. Zo is het aangetaste gevelmetselwerk verfrist met een donkere kleur waardoor het fraaie in het werk gestorte beton juist geaccentueerd wordt. De geschilderde latjesplafonds hebben plaats gemaakt voor een industriële loftuitstraling waarbij techniek in het zicht is gelaten. De ramen hadden veel stijlen en het zicht werd belemmerd door verwarmingsbakken. De ramen zijn nu volledig glas, waardoor het gebouw een enorme zichtkwaliteit heeft gekregen, van buiten, maar ook van binnenuit.

Verrast door de herbruikbaarheid van het betonskelet en de bestaande open ruimtes, bleek de huisvesting van alle nieuwe functies, zoals kantoren, conferentiezalen en een restaurant, zeer goed realiseerbaar. Het gebouw lijkt wel gemaakt te zijn voor de nieuwe functies van werken, verbinden en ontmoeten.

Energetisch is het gebouw gasloos gemaakt en heeft het ook diverse labelsprongen gemaakt. De energieopwekking gebeurt door warmtepompen en zonnepanelen.

Binnen is de schoonheid van het zichtbeton en het houtwerk ook behouden gebleven. Alle nieuwe binnenwanden zijn van glas of antracietkleurig of wit en maken zo de toevoegingen aan het gebouw leesbaar. De vloeren zijn licht en de toepassing van veel tapijt maakt het gebouw ook akoestisch aangenaam, zonder dat het zijn ruwe en robuuste karakter verliest.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Raadhuisstraat 25
  • Plaats Doetinchem
  • Projecttitel herbestemming tot nieuwe 'Steck'
  • Projectarchitect(en) Stephan Roelvink
  • Medewerkers Jos van Uum
  • Adviseur constructie Wiggers Ingenieursbureau Varsseveld
  • Adviseur installaties Technisch Buro Pola, Zevenaar
  • Aannemer Hoornstra Bouw, Doesburg
  • Beeldend kunstenaar Hans Uko Gorter (4 hergeplaatste sgraffito's uit 1963)
  • Bouwmanagement Hans Siebes, Scieb, Doetinchem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1767
  • Programma 1767m² herbestemming
  • Opdrachtgever Stichting Ste©k
  • Ontwerpbureau Duoplan Doetinchem architecten

Locatie

Reageer op dit artikel