Project

ARC18: Fruitbuurt Noord – LEVS architecten

Architectuur

Fruitbuurt Noord in het Utrechtse Ondiep is een typische vooroorlogse volksbuurt die deels door renovatie, deels met nieuwbouw gefaseerd is opgeknapt. Het ontwerp voor 200 woningen is met zijn kleine huizen, intieme sfeer en vele ambachtelijke details een ode aan de historie. Tegelijkertijd is de Laan van Chartroise getransformeerd tot een straat met stedelijke allure. Oud en nieuw versmelten hier met elkaar op een natuurlijke manier.

Toelichting door LEVS architecten

Fruitbuurt Noord in het Utrechtse Ondiep is een typische vooroorlogse volksbuurt die deels door renovatie, deels met nieuwbouw gefaseerd opgeknapt is. De charme van de jaren 30 was al lang verbleekt. Toch raakte LEVS door de volkse rijen van huizen met een geborgen sfeer geïnspireerd voor de twee nieuwbouw plandelen met rijhuizen en appartementen. Het is een fris, coherent ontwerp geworden met in totaal 200 woningen en een mix van sociale huur, vrije sector huur en koop.

De architectuur van de twee appartementengebouwen sluit aan op de al gerealiseerde nieuwbouw aan weerzijden van de doorgaande hoofdweg. Gebouwen van vier lagen kende de buurt van oudsher niet. In het ontwerp van LEVS versmelten de naar verhouding forse volumes daarom met de architectuur van de lage kapwoningen daarachter. De samenhang is opvallend groot, ook tussen beide deelgebieden. Subtiele horizontale banden van staand en liggend metselwerk knopen de verschillende planonderdelen figuurlijk aan elkaar vast.

Het plan voegt zich ook binnen de bestaande karakteristieken van de wijk. De materialisering is robuust en ambachtelijk gedetailleerd en past bij het tuindorpkarakter. Hoeken, ingangen, de overgang van openbaar naar privé, tuinmuren met geïntegreerde bloemenvakjes; alles is aandachtig ontworpen. De appartementen hebben uitkragende gemetselde balkons en, net als de laagbouw, glazen hoekramen en witte bloemkozijnen als accenten. De lengte van de rijen met grondgebonden woningen wordt onderbroken doordat metselwerk kloek naar boven dan wel dakpannen naar beneden zijn doorgetrokken. Wonen kun je hier weer met een fris gevoel want de stoffige volksbuurt is verleden tijd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Morelstraat 75
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Fruitbuurt Noord
  • Projectarchitect(en) Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
  • Medewerkers Reinoud Middag, Lenka Rezbarikova, Daan Goedhart
  • Aannemer Deel I: Van Wijnen; Deel III: BAM Woningbow
  • Programma 136 eengezinswoningen, 64 appartementen
  • Opdrachtgever Deel I: Mitros, Utrecht; Deel III: Mitros, Utrecht en Zondag Ontwikkeling, Tiel
  • Ontwerpbureau LEVS architecten, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel