Project

Eshuis Dwingeloo – Studiokaza

Architectuur

Het betreft een vrijstaande woning in Drenthe. De essentie van de op maat gemaakte woning schuilt in de aansluiting op de twee sterk verschillende omgevingen; de recente uitbreidingwijk van het dorp en het karakteristieke oude essenlandschap.

Toelichting door Studiokaza

Het ontwerp bouwt voort op de oorspronkelijke lokale typologie van de Drentse zandgronden, kenmerkend zijn de lage goten en sobere hoofdvorm. In vorm en materiaal wordt aansluiting gezocht bij zowel de nieuwe uitbreidingswijk van het dorp als het aangrenzende oude essenlandschap. Binnen dit silhouet wordt middels vides op verschillende manieren de ruimtelijke kwaliteit van het wonen onder een kap benadrukt.

Aan de tuinzijde is de achtergevel grotendeels teruggerooid waardoor een royale overdekte buitenruimte ontstaat die de overgang tussen binnen en buiten verzacht. Binnen deze abstract vormgegeven ingreep – afwijkend gematerialiseerd in hout en glas- bevinden zich alle gevelopeningen in zuid,- en westgevel. De dakopbouw biedt zicht op het karakteristieke essenlandschap. De voorgevel -wat meer gesloten en formeler en volledig in metselwerk opgetrokken- is voorzien van een bankje.

De combinatie van het volume en de positie van de woning op het kavel genereren privacy en een diepe achtertuin op het westen.

De duurzame aspecten zijn een combinatie van boerenverstand en techniek; de overstekken zijn afgestemd op de zon waardoor directe zoninstraling bij een hoge stand van de zon in de zomer wordt vermeden, ongewenste opwarming van de woning wordt tot een minimum beperkt. In de winter, bij een lagere stand van de zon, dringt de zon middels een grote glazen pui door tot diep in de woonvertrekken waardoor de energievraag ’s winters wordt beperkt. De woning is voorzien van een warmtepomp en 20 zonnepanelen waarmee verwarmd en gekoeld kan worden. De woning is all-electric en heeft geen gasaansluiting.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Noorderpad 4
  • Plaats Dwingeloo
  • Projecttitel Eshuis
  • Projectarchitect(en) Winfried Zwier
  • Adviseur constructie W2N
  • Adviseur installaties W2N
  • Adviseur bouwfysica W2N
  • Adviseur brandveiligheid W2N
  • Aannemer Bouwbedrijf J. van Kampen, Wapse
  • Toeleveranciers Petersen Tegl DK
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 225
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 185
  • Bruto inhoud 352
  • Netto inhoud 300
  • Programma Vrijstaande woning
  • Voorlopig ontwerp Oktober 2016
  • Definitief ontwerp Januari 2017
  • Aanvang bouw Augustus 2017
  • Oplevering Augustus 2018
  • Opdrachtgever Dhr. R. B. Klaassen en Mevr. S. Vredeveld
  • Ontwerpbureau Studiokaza, Groningen
Reageer op dit artikel