Project

ARC18: Erasmus MC Rotterdam – EGM architecten

Architectuur

De nieuwbouw van het Erasmus MC transformeert het ziekenhuis van een verzameling losse gebouwen tot een kleine medisch stad vol betekenisvolle plekken. Leidend in het ontwerp was het creëren van een Healing Environment: een prettige, gezonde en veilige omgeving voor patiënt, bezoeker en medewerker. Interne passages, atria, patio’s en publieke gebieden geven het gebouw identiteit, zorgen voor oriëntatie en verbinden het met de stad.

Toelichting door EGM architecten

Het ontwerp van het nieuwe Erasmus MC is strak, functioneel en weldoordacht. De onderliggende lay-out van het Erasmus MC is even eenvoudig als doeltreffend: een centrale verbindings-as vormt de publieke ruggengraat van het complex en ritst bestaande en nieuwe gebouwen voor zorg, onderwijs en onderzoek op een logische wijze aaneen.

Het ziekenhuis is zorgvuldig ingebed in de stedelijke omgeving en op alle schaalniveaus met veel aandacht voor detail uitgewerkt. De uitnodigende transparante plint is bij de hoofdingang vier verdiepingen hoog waarmee deze duidelijk herkenbaar is. Naast de hoofdingang is de glazen plint twee verdiepingen hoog met daar achter kantoren, fitness, horeca en retail voor een levendig beeld en directe aansluiting op de stedelijke omgeving. Boven de plint creëren horizontale en verticale raampartijen, verschillende afwerkingtechnieken van de betonnen geveldelen, houten gevels en diepe neggen of juist erkers een gevarieerd gevelbeeld. Deze variatie binnen afgesproken ontwerpprincipes deelt de gevel op in duidelijke eenheden. Zo ontstaat er een gebouwenrij die tegelijkertijd afzonderlijk herkenbaar en coherent is.

Wie voor het eerst het nieuwe Erasmus MC bezoekt, wordt verrast door het sfeervolle entreegebied, dat in niets doet denken aan een ziekenhuis. Hier al begint de healing environment die overal in de nieuwbouw verweven is. Hoge plafonds, veel daglicht, groen en uitnodigende zitjes zorgen voor een levendige ontmoetingsplek, terwijl meer intiem vormgegeven atria rust bieden. Ankerpunten als receptiebalies, kunstobjecten en gegroepeerde zitgebieden helpen de bezoeker zich binnen het gebouw te oriënteren.

Qua opzet onderscheidt zich het Erasmus MC duidelijk van het klassieke ziekenhuis: zorg is hier niet georganiseerd rondom medische specialismes, maar rondom patiëntenthema’s, waar men alle zorg rondom een specifiek ziektebeeld kan vinden. Deze thematische organisatie wordt gecombineerd met een horizontale functionele gelaagdheid: programma’s met dezelfde functies liggen op één en dezelfde verdieping. De logistieke verdieping ligt op de begane grond met daarboven het levendige entreegebied en de poliklinieken. Daarboven liggen de rustigere afdelingen, zoals dagbehandeling, diagnostiek, operatiekamers en Intensive Care. Naarmate men hoger het gebouw in komt, nemen de functies in verkeersintensiteit af. De verpleegafdelingen, waar patiënten het langst verblijven, liggen op de 8e tot de 12e verdieping, ver weg van het rumoer en de drukte van de publieke gebieden.

Wachtruimtes liggen overal aan de buitengevel waar daglicht en uitzicht is; spreek- en behandelkamers waar patiënten doorgaans minder tijd doorbrengen en privacy gewenst is zitten aan de binnenkant. Bijzonder zijn de bedtoegankelijke daktuinen bij de verpleegafdelingen op de 8e verdieping, die hoog in het gebouw een oase van rust bieden en visueel een tweede maaiveld vormen.

De healing environment is misschien wel het meest prominent aanwezig in de eenpersoonspatiëntenkamers. Deze bieden privacy, autonomie en rust. Ook dat draagt positief bij aan het welbevinden van de patiënt en het genezingsproces.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Dr. Molewaterplein 40
 • Plaats 3015 GD Rotterdam
 • Projecttitel Erasmus MC
 • Projectarchitect(en) Willemineke Hammer, Victor de Leeuw, Eric Wendel, Martin van den Berg, Kees de Krijger, Roelof Krijgsman, Bas Molenaar, Gerard Groot Zwaaftink
 • Medewerkers Francis Alba Heijdenrijk, Darko Andric, Rob van Baarle, Ton Bakker, Jeroen Bakker, Ali Batasu, Frank van den Berg, Sanjay Boedhram, Aron Boer, Joost Bonnier, Natasja de Geus, Leo Borsboom, John Bothof, Gert Jan Bouman, Jessica van Boxtel, Jan Brakel, Friso Brouwer, Evert de Bruijn, Lex Bruns, René Buckers, Yüksel Burgaz, Can Cabuk, Oliver Carter, Beatriz Casiana, King Chaichana, Wilco den Dekker, André van Die, Cees Dirks, Jordy van Driel, Leen Droogendijk, E. Dubois, Wim Duijvestijn, Peter van Ek, Johan van Es, Carolien Euser, Reinier van der Giessen, Johan Goossens, Marieke de Graauw, Dennie Groenendijk, Leonie Grootveld, Matthieu den Haan, Piet Hamer, Jos van Holsteijn, Christian Honders, Eline van der Spek, Rinus van Housselt, M. Jansen, Gerard de Jong, Mark de Jong, Jos Kammers, Johanna Kamunen, Ryan van Kanten, Ibrahim Kaya, Theo Kerklaan, Jan Oscar de Klerk, Huib Klink, Peter van der Knoop, E.J. Kok, Gerben Koolstra, Wietse Koornneef, Pieter Korstanje, Stefan de Kruijf, R. Kuipers, Cees Kwakernaak, Nelleke Lagerwerf, Jeroen van Lier, Kevin van der Lingen, René van Loon, Hans de Man, Paul van Meer, Heleen Meinsma, Peter Mittertreiner, Angelique Moen, Dirk Mudde, Erik Nahuijsen, David de Neef, Michel Neufeglise, Marcel van Niekerk, Rob Niessen, Hans van Pelt, Cock Peterse, Sophie Pfeiffer, A. Pijl, Erik Pijnacker, Bram Plaisier, Josse Popma, Gijs Raggers, Evert van Reijswoud, Jan Paul de Ridder, Ron van Riel, Suzanne van Rietschoten, Rik van Rijckevorsel, Malou Ronteltap, Dick Roozenbeek, Pauline Rozenbaum, Bas Rozenbeek, Mieke Salden, Ries Scheffers, Stefanie Schreurs, Martijn, Schuil, Michel Schuurmans, Umut Sengönül, Dennis Slijkoord, Caspar Smeets, Mehmet Soy, Rob Stok, Daniël Tabbers, Kees Theunisse, Vincent Tjahjoko, Gert den Toom, Dennis Tuinder, Stephan de Vaal, Martijn in ’t Veld, Dick van de Velde, Rick van de Velde, Marijke Veryser, Leo Visser, Pim van der Vliet, Marc van Vugt, Sebastiaan de Weerdt, Ivo van de Wiel, Hans van den Wijngaarden, Halit Yavuz, J. Zilverschoon, Wanja van Zoest
 • Adviseur constructie Aronsohn raadgevende ingenieurs, Rotterdam
 • Adviseur installaties Royal HaskoningDHV, Rotterdam
 • Adviseur bouwfysica Peutz Advies, Amersfoort
 • Adviseur brandveiligheid EGM adviseurs, Dordrecht
 • Aannemer Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam)
 • Interieurarchitect EGM interieur, Dordrecht
 • Landschapsarchitect Juurlink [+] Geluk, Rotterdam
 • Beeldend kunstenaar Ron ter Burg (fotograaf Healing Art)
 • Bouwmanagement ptg advies, Amersfoort
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 207.000
 • Programma publieke ruimtes, ontvangstruimtes, winkels, restaurants, daktuinen, kantoren, logistiek centrum, apotheek, laboratoria, spoedeisende hulp, poliklinieken, verpleegafdelingen, dagbehandeling, dialyseafdeling, (hybride) operatiekamers, intensive care, radiologie, radiotherapie, revalidatie
 • Aanvang bouw oktober 2009
 • Oplevering december 2017
 • Opdrachtgever Erasmus MC, Rotterdam
 • Ontwerpbureau EGM architecten, Dordrecht

Locatie

Reageer op dit artikel