Project

ARC18: Duinhuis Ameland – studio INAMATT

Interieur

In Duinhuis Ameland zijn twee krachtenvelden, natuur en bewoner, samengesmolten.
De hoogte verschillen van het duinlandschap en de leefwijze van de gebruikers
ontmoeten elkaar in een ingenieuze architectonische puzzel waarbij interieur en exterieur op een organische manier in elkaar overgaan.
Vanuit de openbare weg oogt het huis bescheiden en gesloten, aan achterzijde opent het zich naar de natuur.

toelichting door studio INAMATT

Verscholen tussen de weg naar het strand en een natuurgebied ligt een ruim en licht vakantiehuis. Het huis is gebouwd voor een gezin, veel familie en vrienden en biedt plaats aan ten minste tien personen.

Hoogteverschillen

De interne structuur en de relatie interieur – exterieur is voortgekomen uit gesprekken met de opdrachtgever over de familie dynamiek en het gebruik van het huis gedurende de dag.

Gerelateerd aan de verschillende hoogtes van de omliggende duinen zijn er in het huis drie hoofdniveaus’s. Hierdoor ontstaan er ruimten die elk hun specifieke kwaliteit hebben.

Open plekken om tijd met elkaar door te brengen en meer verscholen plekken om je terug te trekken.

beeld Arjan Benning

Zichtlijnen en terrassen

Aan noord-oostzijde, aan de kant van de openbare weg, oogt het volume bescheiden en is, vanwege de privacy, wat meer gesloten. De zuidkant opent zich met grote glasvlakken naar het natuurgebied. Open zichtlijnen en een vide laten het daglicht tot diep in het huis vallen.

Er zijn zowel terrassen voor de ochtend, de middag en de avond als verschillende zitplekken uit de wind.

beeld Arjan Benning

Fijnbezaagd hout

De opbouw van het huis is een houten hoofdconstructie waar de wanden en het dak als een jas over heen hangen.

De buitenzijde is van fijnbezaagd verduurzaamd hout en een in een kader gevat rieten kap. Hierdoor gaat het op in de omgeving.

Binnen is het licht en warm met geschilderde stroken underlayment, eiken vloeren en cementgebonden tegels met natuurpigment die op een mooie manier slijten door het mee naar binnen gelopen zand.

beeld Arjan Benning

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Strandweg
  • Plaats Buren, Ameland
  • Projecttitel DUINHUIS AMELAND
  • Projectarchitect(en) Ina Meijer, Matthijs van Cruijsen
  • Medewerkers Fenneke van Hecke, Nico van Diem, Willeke Verhagen, Nathalie Snijder
  • Adviseur akoestiek Adviesbureau VanderWeele, Groningen
  • Aannemer Bouwbedrijf Dijkstra De Graaf, Engwierum
  • Interieurarchitect Studio INAMATT, Pingjum
  • Samenwerkende architect BNLA architecten, Amsterdam
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 360
  • Netto inhoud 730
  • Programma Vakantiehuis
  • Voorlopig ontwerp Juni - 2016
  • Definitief ontwerp Oktober - 2016
  • Aanvang bouw Februari - 2017
  • Oplevering December - 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 750.000
  • Opdrachtgever anoniem
  • Ontwerpbureau Studio INAMATT, Pingjum

Locatie

Reageer op dit artikel