Project

ARC18: De Curve IJsselstein – EVA

Techniek

Een duurzaam kantoorpand met volledig glazen gevel in minimale detaillering die op verbijzonderingen in het gebouw uitkraagt of inspringt om deze te accentueren.

Toelichting door EVA

Transparantie is een van de kernwaarden in de bedrijfsvoering van de organisatie die dit kantoorpand gaat bewonen en dat was dan ook een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. De volledig glazen gevel zonder stijlen maximaliseert zicht en lichttoetreding. De vorm van het gebouw volgt in de basis de bestaande rooilijn van de naastgelegen panden, de gevel springt naar binnen en buiten waar een verbijzondering gevraagd wordt door programma of functie. Ook de gevelband komt op specifieke punten los van de rest van de gevel en zorgt voor overstekken om zoninval te beperken. Op de hoek bij de kruising en het mooiste uitzicht kraagt de verdieping uit om de hoek te accentueren. Diezelfde verdieping springt terug bij het binnenterrein om daar ruimte te laten en een daktuin te laten ontstaan. Ook de entree wordt op deze manier gemarkeerd en verbijzonderd.

Het structurele glas is maatwerk en samen ontwikkeld met Octatube, die de gevel ook gebouwd hebben. De “vinnen”op de gevelband zijn geen extrusiepanelen, maar aluminium strips die los op de achterplaat zijn geschroefd. De gebogen panelen zijn lasergesneden.

Het gebouw wekt volledig zijn eigen stroom op door zonnepanelen. Het mossedumdak zorgt voor betere infiltratie van het regenwater. CO2 gestuurde zone-luchtbehandeling en aanwezigheidsdetectors voor de verlichting zorgen ervoor dat er geen energie verspild wordt. Het gebouw krijgt een energielabel A++++ en presteert 70% beter dan het bouwbesluit vraagt op de EPC.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Linnaeusweg 2
  • Plaats IJsselstein
  • Projecttitel De Curve
  • Projectarchitect(en) Maarten Terberg
  • Medewerkers Daniël Biesheuvel, Luuk Stoltenborg, Mark Neuteboom
  • Adviseur constructie Geelhoed Engineering, Moordrecht
  • Adviseur installaties TBT, IJsselstein
  • Adviseur akoestiek LBP Sight, Nieuwegein
  • Adviseur bouwfysica LBP Sight, Nieuwegein
  • Adviseur brandveiligheid LBP Sight, Nieuwegein
  • Aannemer Bouwkundig: Van Baaren (Lopik) ; Gevel: Octatube (Delft)
  • Interieurarchitect CBRE, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1600
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1400
  • Bruto inhoud 5200
  • Netto inhoud 4500
  • Programma kantoor
  • Voorlopig ontwerp januari 2016
  • Definitief ontwerp mei 2016
  • Aanvang bouw november 2016
  • Oplevering januari 2018
  • Opdrachtgever Edmuntend Properties BV
  • Ontwerpbureau EVA, Utrecht
Reageer op dit artikel