Project

ARC18: De 60°tafel voor kantoor Big Green Egg Europe – Team Paul de Vroom + Sputnik

Interieur

Als onderdeel van de opdracht voor het totaalontwerp van het kantoor van Big Green Egg, heeft Team Paul de Vroom + Sputnik een driehoekige tafel ontworpen: de 60°tafel. In het totaalontwerp sluiten de vormgeving van het gebouw, het interieur en de meubels naadloos op elkaar aan. Het ontwerp van de 60°tafel is speciaal ontwikkeld om iedere mogelijke vorm van overleg te vergemakkelijken en te stimuleren, of dit nu een gesprek is met z’n tweeën, de ontvangst van een groep of een gezamenlijke lunch.

Toelichting: Team Paul de Vroom + Sputnik

Big Green Egg Europe is de leverancier van high-end kamado’s ofwel keramische barbecues, aan Europese importeurs. Een belangrijk deel van de werkzaamheden bestaat uit het bedenken en ontwikkelen van promotieacties en evenementen. Hiervoor is een inspirerende werkomgeving nodig met afdelingen waar in een open setting wordt gewerkt, met korte lijnen tussen collega’s.

Dit vraagt om veel overleg. In het gebouw zijn daarom uiteenlopende ruimtes gecreëerd waarin allerlei vormen van overleg plaats kunnen vinden; van formeel, informeel of intiem overleg tot presentaties, teambijeenkomsten en groepsontvangsten. De 60°tafel is ontworpen om in één ruimte verschillende overlegvormen mogelijk te maken.

Voor dit project zijn zes van deze tafels geproduceerd. De 60°tafel heeft een driehoekig houten tafelblad met gelijke zijden, dat ligt op een driehoekig stalen onderstel, uitgevoerd als een space frame. Het grote voordeel van de driehoek is dat deze de intimiteit van een ronde tafel verenigt met de schakelbaarheid van een vierkant model. Het space frame heeft als bijzonder pluspunt dat er overal beenruimte is onder de tafel, ook als de tafels geschakeld worden.

Het ontwerp van de 60°tafel maakt onderdeel uit van het totaalontwerp van zowel het gebouw als het interieur. Binnen dit ontwerp zijn de gekozen materialen en afwerkingen duurzaam, kwalitatief en natuurlijk. Bovendien zijn zij zorgvuldig op elkaar afgestemd. Het houten tafelblad van Indische appel is opvallend en heeft een uitbundige, warme uitstraling. Het space-frame onderstel is opgebouwd uit stalen staven van 10 millimeter dikte. Dat geeft de tafel een lichtvoetige uitstraling. Het blad zweeft als het ware.

Hoewel de 60°tafel specifiek voor het interieur van het gebouw ontworpen is, past de tafel door de flexibiliteit in het gebruik en de optimale schakelbaarheid in vrijwel ieder kantoor. Het abstracte onderstel staat elk type tafelblad toe, waardoor het ontwerp kan worden afgestemd op ieder interieur. De toekomstige productie en verkoop van de 60°tafel wordt overwogen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Leemolen 80
  • Plaats De Lier
  • Projecttitel De 60°tafel voor kantoor Big Green Egg Europe
  • Projectarchitect(en) Bert Karel Deuten, Henk Bultstra, Paul de Vroom
  • Programma Vergadertafel voor kantoor Big Green Egg Europe
  • Opdrachtgever Big Green Egg Europe, De Lier
  • Ontwerpbureau Team Paul de Vroom + Sputnik, Rotterdam
  • Toeleverancier tafelblad Xylos, Rotterdam
  • Toeleverancier onderstel Indusigns, Zwolle
Reageer op dit artikel