Project

ARC18: Damen Shipyard, Vlissingen – GROUP A

Interieur

Damen Shipyard is herontwikkeld tot een hedendaags kantoorgebouw waarin licht, ruimte en transparantie een grote rol spelen. Bepalend in het ontwerp is het evenwichtig samenkomen van het klassieke en het moderne. Door voorgaande verbouwingen was de sfeer grijs en oogde het gedateerd. Het gerenoveerde kantorencomplex is een comfortabele transparante werkomgeving, waar alle werknemers elkaar op een ontspannen manier kunnen ontmoeten.

Toelichting: GROUP A

De huisvesting van Damen Shipyard bestaat uit het Rijksmonument ‘De Schelde’ uit 1913, een jaren ’80 kantoorgebouw en een verbindingsgebouw. Bepalend in het ontwerp is het evenwichtig samenkomen van het klassieke en het moderne. Het gerenoveerde en heringerichte klassieke atrium en de moderne werkomgeving harmoniëren hierdoor goed, ondanks hun contrast. De harmonie is versterkt door het consequent doorvoeren van originele okertinten en zwarte accenten.

Door de renovatie zijn de originele plafonds en raamoppervlakken weer zichtbaar, de constructie van het monument is in eren hersteld, zo ook de doorkijk naar atrium. Originele karakteristieke elementen zijn integraal teruggebracht, zoals de donkere houten puien, de glazen overkapping en de spiltrap in het monumentale atrium. Nieuwe elementen zijn op een ingetogen manier toegevoegd als herinterpretatie van klassieke elementen, zodat de sfeer van het monument herleeft. Zoals de vloer met kenmerkende belijning, borstweringen en verlichtingsarmaturen in het atrium. Hier zijn het de vloeiende vormen en het luxe houtfineer van de nieuwe ontvangstbalie en wachtmeubel, die doen denken aan de scheepsinterieurs.

Transparantie speelt een grote rol in het ontwerp. De enkele wanden die over zijn, zijn opgebouwd uit glas; de complete organisatie, tot aan de directie, is zo zichtbaar. De comfortabele werkplekken, in het Rijksmonument, zijn door deze ingrepen licht en ruimtelijk. Tevens zijn de drie kantoorverdiepingen van het jaren ’80 gebouw helemaal gerenoveerd en heringericht. Kleine bedompte hokjes, in de loop van de tijd ontstaan, hebben plaats gemaakt voor prettige open sfeer. Pantry’s zijn ingericht als huiskamers waar men elkaar ontmoet en informeel kan overleggen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Glacisstraat 65
  • Plaats Vlissingen
  • Projecttitel Damen Shipyard, Vlissingen
  • Projectarchitect(en) Maarten van Bremen, Brigitte van der Tuin, Adam Visser, Folkert van Hagen, Janneke van der Velden
  • Medewerkers Raymond Leentvaar, Rolf van Gils, Jos Overmars, Birgitta Rottmann, Raghuveer Ramesh, Michael Schoner, Eduoardo Calle, Luis Marques
  • Adviseur constructie GJM Bouwadvies, Bergen op Zoom
  • Adviseur installaties Delmeco, Goes
  • Adviseur brandveiligheid GJM Bouwadvies, Bergen op Zoom
  • Aannemer Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht
  • Interieurarchitect GROUP A, Rotterdam
  • Bouwmanagement Delta R&O, Goes
  • Toeleveranciers SV, Rotterdam; Maasdam, Waddinxveen; Ahrend
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9.320 m2
  • Programma Renovatie en herinrichting kantorencomplex
  • Voorlopig ontwerp januari 2015
  • Definitief ontwerp april 2015
  • Aanvang bouw februari 2016
  • Oplevering augustus 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 9.800.000,-
  • Opdrachtgever Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), Vlissingen
  • Ontwerpbureau GROUP A

Locatie

Reageer op dit artikel