Project

ARC18: CMS, Amsterdam – Fokkema & Partners Architecten

Interieur

Het atriumgebouw (1976) aan de Zuidas is duurzaam her ontwikkeld en uitgebreid met twee nieuwe torens. Op de bovenste verdiepingen van de zuidtoren heeft CMS Amsterdam intrek genomen. Bijzonder transparante werk- en ontvangstomgevingen vloeien rond een warm en robuust gematerialiseerde kern, waar ook de gesloten kantoorfuncties in zijn opgenomen zodat de gevel vrij kon blijven voor werkplekken.

toelichting: Fokkema & Partners Architecten

De uitstraling van het interieur naar ontwerp van Fokkema & Partners is complementair aan de vormen en materialen in het exterieur. De torens (MVSA Architecten, 2017) hebben een transparant voorkomen in combinatie met rijke kleurtonen en strakke detaillering. Beide torens zijn voorzien van subtiele rondingen en karakteristieke wintertuinen die zich helder in het gevelbeeld laten aflezen.

Alle wanden in het interieur hebben een ronding; de volglazen wanden van de werk- en vergaderruimten zijn afgerond op de hoeken en vormen een vloeiende lijn door het gebouw. Het archief, dat als maatwerk rondom de gebouwkernen ontworpen is, is ook met karakteristieke rondingen uitgevoerd. Dit vormt een krachtig en warm gebaar dat zich vanuit alle aangrenzende ruimtes laat lezen. De materialisatie heeft een ‘roestige’ uitstraling, als verwijzing naar de kopertinten in het exterieur met messing detaillering. Verfijnde details in het meubilair en verlichting wisselen elkaar af en maken het ontwerp tot een gebalanceerd geheel.

In het hart van de kantoorvloeren bevinden zich de pantry en aanlandplekken. Om de transparantie van het hybride kantoorconcept (kenmerkende afwisseling tussen open- en gesloten werkplekken) te waarborgen is ervoor gekozen om het meest dynamische gedeelte van het programma aan de kernen te koppelen.

CMS ontvangt haar klanten op de bovenste verdieping. Deze verdieping heeft een riante verdiepingshoogte van 4,5m en vloerafwerking in lichte natuursteen met messing belijning. Hier kreeg de samengevloeide gebouwkern een afwerking in vintage leer, verrijkt met een lichtkrans om de hoogte te accentueren. Dit maakt het kantoor ook in de avond een unieke landmark.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Atrium, Parnassusweg 737, 1077 DG
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel CMS
  • Projectarchitect(en) Marieke van Schaaijk
  • Medewerkers Rick Rijkse, Maron Branderhorst
  • Aannemer G&S Vastgoed, Amsterdam
  • Samenwerkende architect MVSA Architects, Amsterdam
  • Toeleveranciers maatwerk: Gielissen, Eindhoven - meubilair: Aarts & Co, Tilburg - Binnenwanden: Verwol, Delft
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6.000
  • Programma kantoor met hoogwaardig vergadercentrum
  • Voorlopig ontwerp juni 2015
  • Oplevering november 2017
  • Opdrachtgever CMS
  • Ontwerpbureau Fokkema & Partners Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel