Project

ARC18: Brede School De Esdoorn Sleeuwijk – Olivier | No Label Architecten

Architectuur

Midden in Sleeuwijk, aan de rand van het park, ligt Brede School De Esdoorn verankerd in het groen. Hier werken twee basisscholen, kinderopvang, gymzaal en bibliotheek samen, rondom een aula die fungeert als kloppend hart. Een aula die eenvoudig is samengevoegd met gymzaal en speellokalen. Het resulteert in een warm, modern onderwijsgebouw dat flexibiliteit en comfort combineert met samenwerking en eigenheid.

Toelichting door Olivier | No Label Architecten

In dit gebouw zijn de doorlopende leerlijnen, de samenwerking tussen kinderdagopvang en basisschool, geborgd. Doordat de ruimtelijke aula eenvoudig wordt gecombineerd met de gymzaal en speellokalen, ontstaat er één groot, kloppend hart. Dat is echt van meerwaarde voor de gebruikers. De ruimte is zo op alle mogelijke manieren inzetbaar. De scholen en het kinderdagverblijf bevinden zich rondom de centrale ruimte.

Verbinding en eigenheid
Het interieur is afgewerkt met een beperkt aantal materialen. Dat zorgt voor een luxe uitstraling en duidelijke verbinding. Het centrale hart is met hout bekleed, dat ook terug te vinden is in de individuele ruimtes. Toch is er ook voldoende ruimte voor eigenheid. De partijen hebben ieder een eigen accentkleur en de onderwijskundige visie bepaalde de grootte van hun lokalen en leerpleinen.

Transparantie en daglicht
Het onderwijsgebouw voegt zich optimaal naar de omgeving. Aan de straatkant sluit het qua volume en vorm aan bij de woningen en kerk. Ook de gebruikte baksteen past daarbij. Het is een ruim gebouw met een kleinschalige, vriendelijke uitstraling, dat past bij het dorp. Aan de achterkant lijkt de Brede School op te gaan in het park. De ruime raampartijen lopen tot de grond, waardoor er veel contact is met de omgeving. De aula doorklieft het gebouw: als je er voor staat, kijkt je zo naar het park. Transparantie en daglicht: dat is kenmerkend voor dit gebouw.

Duurzaam
Slimme keuzes en beproefde technieken zorgen voor een GPR-score van 8,0: hoger dan de gemeente ambieerde. Gebruiksgemak en de mogelijkheid persoonlijke keuzes te maken, waren daarbij steeds leidend. Dus kan iedere leerkracht zelf de temperatuur regelen of een raam open zetten. Dat bevordert het comfort enorm. Uit de normering Frisse School klasse B blijkt dat ook licht, geluid en akoestiek prima op orde zijn. Verder verduurzamen kan eenvoudig. Zonnepanelen en groene daken kunnen probleemloos worden toegevoegd, zodat De Esdoorn bijna energieneutraal (BENG) wordt.

Toekomstbestendig
Veranderen de wensen ooit? Dan kunnen alle binnenmuren worden verwijderd. En doordat de lokalen op de begane grond direct toegankelijk zijn vanaf de buitenkant, kunnen ze ook door derden worden gebruikt.

Lage onderhoudskosten
Het meerjarenonderhoudsplan was leidend voor de materialisatie. Er is bewust gekozen voor bakstenen en aluminium kozijnen. Voor onderhoudsarme materialen en voor oppervlakken die eenvoudig schoon te maken zijn. De exploitatielasten zijn hierdoor laag.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Esdoornlaan 2 t/m 6
  • Plaats Sleeuwijk
  • Projecttitel Brede School De Esdoorn Sleeuwijk
  • Projectarchitect(en) Rob Janssen Bouwmeester en Rene Olivier
  • Medewerkers Annemiek Braspenning, Egbert van der Ven, Gerben Vos
  • Adviseur constructie SWINN
  • Adviseur installaties de Blaay-van den Bogaard
  • Adviseur akoestiek W/E adviseurs
  • Adviseur bouwfysica W/E adviseurs
  • Adviseur brandveiligheid Bureau Brandpreventie
  • Aannemer Burgland Bouw
  • Interieurarchitect Olivier | No Label Architecten (No Label Rotterdam ism Olivier + Partners Werkendam)
  • Landschapsarchitect Landmade
  • Bouwmanagement Multical (bestek, mjop en calculaties)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3.850
  • Programma 3.850 m2 BVO (terrein 4.260 m2) Multifunctioneel onderwijsgebouw, sportvoorziening, 2 basisscholen, kinderopvang (KDV, BSO en PSZ) en bibliotheekfunctie
  • Voorlopig ontwerp april 2015
  • Aanvang bouw juli 2016
  • Oplevering oktober 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 4.500.000
  • Opdrachtgever Gemeente Werkendam
  • Ontwerpbureau Olivier | No Label Architecten (No Label Rotterdam ism Olivier + Partners Werkendam)

Locatie

Reageer op dit artikel