Project

ARC18: Bediencentrale Amerongen – Powerhouse Company

Architectuur

Gevestigd in een typisch Nederlands landschap van rivieren en landbouwgrond, is Bediencentrale Amerongen een nieuw type gebouw in Nederland om op afstand waterstanden te beheren en activiteiten voor het publiek toegankelijk te maken.

Toelichting door Powerhouse Company

Het 390 m2 grote gebouw, gerund door de Rijkswaterstaat, het orgaan binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, is representatief voor de groeiende ambitie van het land om waterkeringen met behulp van camera’s te beheren. Het controlecentrum brengt het onderhoud van sluizen en stuwen tot stand op de rivier de Nederijn op Hagestein, Amerongen en Driel, een strategisch punt dat liefkozend ‘de kraan van Nederland’ wordt genoemd.

Powerhouse Company won het project via een genomineerde wedstrijd in de zomer van 2014 door voor te stellen dat een nieuwe categorie gebouwen voor de Rijkwaterstaat een nieuwe esthetiek zou krijgen.

Gelegen op een eiland in het midden van de rivier, is het controlecentrum verdeeld in publiek en privé. Naast de controlekamers voor het monitoren van de waterstanden, zal het gebouw grote multifunctionele ruimtes bevatten voor workshops, vergaderingen en educatieve doeleinden. Elk deel heeft zijn eigen karakter, met het privégedeelte dat aan de buitenkant is verzegeld en het openbare gedeelte wordt geopend door glazen vliesgevels en terrassen.

Het project wordt gekenmerkt door zijn afgeronde uiteinde, dat reageert op de richting van de stroom van de rivier, en de op maat gemaakte gevel van blauwe, groene en grijze keramische tegels die zijn ontworpen om het effect van kabbelend water na te bootsen en het gebouw te laten schitteren.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lekdijk, 3958 NE
  • Plaats Amerongen
  • Projecttitel Bediencentrale Amerongen
  • Projectarchitect(en) Nanne de Ru, Stefan Prins
  • Medewerkers Nanne de Ru, Stefan Prins, Frank Loer, Stefan de Meijer, Ard Jan Lootens, Erwin van Strien, Joppe Kusters, Luca Piattelli
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 390 m2
  • Opdrachtgever Rijkswaterstaat
  • Ontwerpbureau Powerhouse Company, Rotterdam

Locatie

Reageer op dit artikel