Project

ARC18: Basisschool Het Volle Leven – HVE Architecten

Architectuur

De wisselwerking tussen architectuur, onderwijs en natuur is de kern van het dynamische ontwerp voor basisschool Het Volle Leven. Door de vormgeving en het materiaalgebruik is het gebouw harmonieus ingebed in de natuurlijke omgeving. Er is een groot groen speelplein, de kleuterlokalen hebben eigen intieme groene buitenruimtes en op het dakterras wordt lesgegeven tussen de boomkruinen.

toelichting door HVE Architecten

In de onderwijsvisie van ‘Het Volle Leven’ spelen toekomstgericht onderwijs, natuur, cultuur en sport een grote rol. De naam is bedacht door pedagoog Jan Ligthart (1859 – 1916) en houdt in dat de volheid van het leven rondom de school, in het onderwijs aan de kinderen wordt meegegeven. Ontdekken, ontmoeten en ontwikkelen zijn daarom de thema’s van het ontwerp.

Het glooiende terrein vind zijn reflectie in de terrasvormige opbouw van het schoolgebouw. Deze terrassen vergroten en vormen de buitenruimten. Elk terras heeft een groen dak en het bovenste heeft een buitenlokaal. Om zoveel mogelijk bomen te sparen op de bouwlocatie zijn verschillende gevels een aantal graden gedraaid en ten opzichte van elkaar verschoven, waardoor er natuurlijke zonwering is gemaakt.
De verticaliteit van de bomen en de horizontale geleding van het volume genereert als vanzelfsprekend een harmonieuze samenhang tussen architectuur en natuur. Dit wordt benadrukt door een boom in de architectuur van de school op te nemen is. De boom verwijst tevens naar de ontwikkeling van kind tot volwassene. De huid van het gebouw heeft dezelfde textuur en kleur als boomschors en is uitgevoerd in een roestkleurige lei.
In tegenstelling tot de huid van het gebouw is het interieur licht van kleur gehouden Het atrium, het hart van het schoolgebouw, wordt aangelicht door de zon. Vanuit het atrium kan men aan alle kanten de groene omgeving gewaar worden. Om de kinderen bij hun omgeving te betrekken en het zonlicht binnen te laten komen, hebben de lokalen van grote raampartijen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rijslag 21
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Basisschool Het Volle Leven
  • Projectarchitect(en) G.A. van Es
  • Medewerkers P. Koolen, M. Dingemanse
  • Adviseur constructie MADAR, Delft
  • Adviseur installaties Overdevest, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica Mobius Consult, Delft
  • Aannemer Huurman, Leiden
  • Landschapsarchitect Studio Evo, Den Haag
  • Beeldend kunstenaar Arno Coenen
  • Stedebouwkundige Theo Kupers architecten, Rotterdam
  • Toeleveranciers Jansen en Fritsen, Helmond
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3200
  • Programma Basisschool (23 lokalen), Kinderopvang (2 groepen), Gymzaal
  • Opdrachtgever De Haagse Scholen, Den Haag
  • Ontwerpbureau HVE Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel