Project

ARC18: Atelier of Pascal Marthine Tayou – BC architecten & studies

Architectuur

De nieuwe Ateliers van Pascale Marthine Tayou werden ontworpen als een vrijplaats voor creatievelingen. Een eenvoudige architecturale taal die materiaal en structuur als identiteit ontwikkelt. De uitkomst hiervan is een lange verwarmde balk in kalkhennep, gedragen door een palletrack-systeem die door middel van een 4 weken durende internationale workshop gebouwd werd.

Toelichting: BC architecten & studies

De kunstenaar Pascale Marthine Tayou wenste zijn 4 oude loodsen en atelier om te vormen tot een hyperflexibele ontmoetings- en werk-plek.

De bestaande loodsen werden minimaal gerenoveerd. Enerzijds werd een nieuwe werkvloer en een nieuwe waterkering op het dak uitgevoerd, om uiterst functionele en pragmatische redenen. Vervolgens werden de loodsen gestript tot op de stalen draagstructuur om één doorlopende open en vrije ruimte te creëren.

Binnen deze nieuwe open ruimte werd 1 lange verwarmde balk ontworpen, dewelke de ruimte rondom structureert in een meer publiek en privé gedeelte. Deze balk werd ontworpen als een flexibele kast met basisvoorzieningen dewelke de mogelijkheid biedt om gebruikt te worden als atelier, bureau, onthaal, residenties, keuken, studeerruimte, stockage,… . De invullling van de functie kan naargelang de gebruiker aangepast worden.

De balk is opgebouwd uit 2 lange rekken, zogenaamde ‘pallet racks’, die enerzijds dienst doen als structuur van het volume, en anderzijds de flexibiliteit van gebruik toestaan door hun modulair karakter. Langs de buitenkant doen de rekken dienst als opslag, en langs de binnenkant zijn deze rekken naast opslag tevens ook keuken, bed, kast, sofa en werkbank.

De isolerende schil van de de balk bestaat uit kalkhennep, die zichtbaar is gelaten. Deze schil werd in het kader van een 4-week durende open en internationale zomerworkshop gebouwd. In totaal hebben meer dan 30 participanten deelgenomen aan de ‘Urban Construction Camp’ waarbij de vrijwilligers onder leiding van BC architects & studies op de site sliepen, aten, werkten en lezingen volgden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Land van Waaslaan 134
  • Plaats 9000 Gent
  • Projecttitel Atelier of Pascal Marthine Tayou
  • Projectarchitect(en) Laurens Bekemans, Nicolas Coeckelberghs, Ken De Cooman en Wesley Degreef
  • Medewerkers Bregt Hoppenbrouwers, Sander Lambrix en Emile Deroose
  • Adviseur constructie Tandem ingenieurs bvba, Leuven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1700
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1650
  • Bruto inhoud 7500
  • Netto inhoud 7150
  • Programma ateliers, bureau, onthaal, residenties en basisvoorzieningen
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp mei 2017
  • Aanvang bouw juni 2017
  • Oplevering juni 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 475 000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 415 000
  • Opdrachtgever Pascale Marthine Tayou, Gent
  • Ontwerpbureau BC architecten & studies, fabrieksstraat 32, 1000 Brussel
Reageer op dit artikel