Project

ARC17: The Scandinavian Stools – Studio Op&er

Interieur

Binnen de circulaire economie streven we naar een verminderde belasting op het milieu. Duurzaam produceren is hierin een basisvoorwaarde, maar ook het hergebruik van producten wordt steeds gewoner. Het uiteindelijke doel is om een samenleving te creëren waarin al het afval hergebruikt wordt voor nieuwe producten, gemaakt met energie welke duurzaam opgewekt wordt.
Dit is de enige manier om de aarde leefbaar te houden en door te geven aan toekomstige generaties.

ARC17: The Scandinavian Stools – Studio Op&er
Impressie Stool EYE uit de serie Scandinavian Stools van Studio Op&er.

Om het hergebruik van bestaande materialen zichtbaar te maken en ook bij een groter publiek onder de aandacht te brengen hebben we gekozen voor het ontwerp van een serie krukken, gemaakt van oude tapijttegels met een houten zitting. Met dit ontwerp maken we duidelijk dat we binnen de circulaire economie de belasting op natuurlijke reserves kunnen terugdringen. En dat in combinatie met een functioneel en esthetisch ontwerp, wat toegepast kan worden in representatieve ruimtes zoals in een kantoor- en projectomgeving.

De Scandinavian Stools laat met Circulair Design zien hoe je gebruikte grondstoffen en reststromen binnen een circulaire economie in kunt zetten. De nieuwe krukken zijn opgebouwd uit hergebruikt materiaal. Hiervoor zijn oude tapijttegels en de restanten van een boomstam gebruikt. Oude tapijttegels zijn in overvloed verkrijgbaar. De boomstam wordt in schijven gezaagd, gevormd, geschuurd en met een transparante duurzame acryllak afgewerkt. De houten schijf dient als zitting van de kruk. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de gebruikte materialen.

Impressie Stool LINEAR uit de serie the Scandinavian Stools.

De serie betaat uit de modellen Tree, Linear en Eye. De krukken worden in gelimiteerde oplages gemaakt. Elke kruk is uniek, wordt gesigneerd, genummerd en krijgt een certificaat. Door de exclusiviteit krijgen de gebruikte materialen ook een meerwaarde en behoudt het meubel zijn waarde.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel The Scandinavian Stools
  • Projectarchitect(en) Cees Cornielje, Rob Jansen en Don Hoppenbrouwer
  • Voorlopig ontwerp Mei 2017
  • Definitief ontwerp juni 2017
  • Opdrachtgever In eigen beheer
  • Ontwerpbureau Studio Op&er
Reageer op dit artikel