Project

ARC17 Meubel: Lost & Found – Merel Vos Furniture

Architectuurproducten

De meubelserie “Lost & Found” is gemaakt door grafisch en architectonisch ontwerper Merel Vos. Haar werkplaats is gevestigd in Amsterdam. Het doel van deze serie is om mensen bewust te maken van de schoonheid die zij dagelijks op straat zetten, door van afval unieke meubels te ontwerpen die een tijdloos ontwerp hebben en van hoogwaardige kwaliteit zijn.

ARC17 Meubel: Lost & Found – Merel Vos Furniture
Foto: Bas Oosterwal (KPOU)

In de huidige consumptiemaatschappij produceren wij elke dag meer afval, dan verwerkt kan worden. Oude meubels vervangen wij liever door nieuwe meubels: omdat het meubel niet meer in de mode is, of omdat een nieuwe meubel goedkoper is dan het oude repareren.

Deze realiteit vormde Merel’s passie voor het werken met afgedankte meubels. Alle meubels en materialen uit deze serie zijn, grotendeels in verwaarloosde toestand en ontdaan van hun waarde, gevonden langs de straten van Amsterdam.

Inspiratie haalt ze vooral uit Japan, waar zij een tijd gewoond en gewerkt heeft als ontwerper. De textuur en kleur van de natuurlijke materialen van de gevonden meubels worden zoveel mogelijk terug te voorschijn gehaald, zoals hout, steen of staal. De subtiele ingrepen die ze vervolgens doet, zoals het toevoegen van kleur of een ander materiaal, in combinatie met het hoge afwerkingsniveau, zorgen ervoor dat er een nieuw, tijdloos meubel ontstaan waarvan de waarde weer wordt erkend.

Alle meubels hebben inmiddels een nieuwe eigenaar. Om er zeker van te zijn dat ook zij ervoor zorgen dat het meubel zijn waarde blijft behouden, levert ze altijd een onderhoudsplan bij de meubels, zodat deze een duurzaam 2e leven tegemoet gaan.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Louwesweg 1
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Lost & Found
  • Projectarchitect(en) Merel Vos
  • Ontwerpbureau Merel Vos Furniture
Reageer op dit artikel