Project

ARC17 Interieur: Hal R4 – Fontys Campus Rachelsmolen – Mecanoo architecten

Interieur

Op de Fontys Rachelsmolen Campus in Eindhoven is een voormalige entree getransformeerd tot een multifunctionele onderwijsruimte in combinatie met nieuwe kantoren voor het College van Bestuur. Studenten kunnen in deze leeromgeving terecht om te studeren, samen te werken en elkaar te ontmoeten.

ARC17 Interieur: Hal R4 – Fontys Campus Rachelsmolen – Mecanoo architecten
Foto: Mecanoo architecten

De economische instituten van Fontys zijn gevestigd in het zogenaamde R4-gebouw. De entree hiervan verbond oorspronkelijk twee onderwijsgebouwen: R4 en R3. Toen bij een grote renovatie van R3 de centrale ingang werd verplaatst, bleef in R4 op de begane grond een ruimte over zonder duidelijke functie en zonder uitstraling. Omdat er een grote behoefte bestond bij de studenten aan meer projectruimtes, leer- en werkplekken, wilde Fontys deze loze ruimte ombouwen tot een dynamische en flexibele onderwijsruimte met bijpassende sfeer en uitstraling.

Het ontwerp van Mecanoo past binnen een visie op de leeromgeving als een plek waar verschillende activiteiten gelijktijdig gefaciliteerd worden: van zelfstandig studeren tot projectmatig werken en van elkaar opzoeken tot ontspannen. Door de beschikbare ruimte in te delen op activiteiten en context, is een evenredige verdeling van open, semi-open en besloten plekken gemaakt. Daarnaast staat het creëren van verbindingen centraal: de verbinding tussen twee gebouwen, met de bestaande campus en met de verdieping van het CvB erboven.

De toepassing van HUBB, de modulaire meubelserie die Mecanoo met Gispen ontwikkelde, zorgt voor een gevarieerd maar toch samenhangend leerlandschap. HUBB is op diverse manieren ingezet: als standalone, geïntrigeerd in een wand en ingebouwd in maatwerkmeubels. De verschillende configuraties van HUBB zijn gecombineerd met een mix aan los meubilair. Dankzij de nieuwe indeling van de ruimte en de inzet van HUBB biedt het nieuwe onderwijsgebied meer dan een verdubbeling van het aantal studieplekken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rachelsmolen 1
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Hal R4 - Fontys Campus Rachelsmolen
  • Adviseur constructie Bartels, Eindhoven
  • Adviseur installaties Huisman & Van Muijen, Den Bosch
  • Interieurarchitect Mecanoo architecten, Delft
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 800
  • Programma Herinrichting centrale hal onderwijsgebouw tot multifunctionele leeromgeving en kantoren voor College van Bestuur, ca. 800 m2
  • Opdrachtgever Fontys Hogescholen, Eindhoven
  • Ontwerpbureau Mecanoo architecten, Delft
Reageer op dit artikel