Project

ARC17 Innovatie: ‘Wonen in Winkels’ – NOV’82 Architecten

Interieur

De gemeente Rotterdam selecteerde voor “Wonen in Winkels” vijf architectenbureaus, waaronder NOV’82 Architecten. De inzending van NOV’82 richt zich op de relatie tussen woning en straat. De voorgevel kan na transformatie van winkel naar woning nog altijd de voormalige functie van etalage behouden. Zo zal de plint bijdragen aan de beleving van de stoep en de stedelijke ruimte aantrekkelijker maken.

ARC17 Innovatie: ‘Wonen in Winkels’ – NOV’82 Architecten
Een voormalig winkelpand waar de gordijnen altijd dicht zijn: de plint mag de straat zijn rug niet toekeren. foto: NOV’82 Architecten

‘Wonen in Winkels’ is een initiatief van de gemeente Rotterdam om structureel leegstaande winkelpanden te transformeren naar woningen. ‘Wonen in Winkels’ biedt kansen voor toekomstige bewoners en de stad. Voor de bewoner is het een unieke kans een bijzonder pand te transformeren naar de eigen wensen. Voor de stad is het een kans om de leegstand te verminderen. Nog belangrijker is de mogelijkheid om de plinten te verbeteren en zo een aandeel te geven in de kwaliteit van de straat.

De begane grond is de plek waar gebouw en stad elkaar ontmoeten. Dialoog tussen beiden is nodig voor veilige, leefbare en levendige openbare ruimte. De stedenbouwkundige Jane Jacobs verwoordde dit met de term “Eyes on the Street”. Jacobs bespreekt hoe veiligheid op straat verzekerd wordt door sociale controle vanuit de plint. De plint mag absoluut de straat zijn rug niet toekeren. Een ongewenste uitkomst van “Wonen in Winkels” is een pand waar de gordijnen altijd dicht zijn.

Echter is privacy gewenst in een woning. Dit aspect vormt volgens ons de grootste uitdaging van deze opgave: de zoektocht naar een goede balans tussen privacy en contact met de straat. De oplossing wordt gezocht in het buffergebied waar woning en straat in elkaar vervloeien. Daarbij willen we de historie van het pand niet verloochenen. Waar de gevel vroeger een winkeletalage was, kan deze in de toekomst de persoonlijkheid van de bewoner etaleren en dienen als buffer. Net zoals winkeletages divers zijn, zullen de gevels van de nieuwe woningen verschillen: iedereen is immers anders.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rotterdam
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Inzending 'Wonen in Winkels' NOV'82 Architecten
  • Projectarchitect(en) Saynzo Osinga, Laura Ubachs
  • Medewerkers -
  • Aannemer -
  • Programma Wonen
  • Opdrachtgever Gemeente Rotterdam
  • Ontwerpbureau NOV'82 Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel