Project

ARC17 Innovatie: Tandartsenpraktijk DuoDent – Villanueva Architect

Architectuur

Een voormalige autogarage is door Villanueva Architect getransformeerd tot tandartsenpraktijk. Van het bestaande gebouw bleven alleen de constructieve kolommen en het dak overeind. Nieuwe puien zorgen voor een frisse uitstraling. In het interieur creëert een functionele doos een heldere plattegrond.

ARC17 Innovatie: Tandartsenpraktijk DuoDent – Villanueva Architect
foto: Villanueva Architect

Motivatie ARC17 Innovatie Award

“Villanueva Architect is in een vroeg stadium betrokken geweest bij de wens van de opdrachtgever om de haalbaarheid te onderzoeken om een vervallen autogarage te transformeren tot een tandartsenpraktijk. Na bezoeken van verschillende panden is gebleken dat juist de eenvoudige structuur met grote overspanningen van de autogarage een ideale basis vormt voor de herbestemming tot zorgfunctie zoals een tandartsenpraktijk.”

“Het bestaande gebouw is gestript tot alleen de kolommenstructuur en dak, waardoor de heldere opzet sterker naar voren komt. De overgebleven open ruimte leende zich perfect voor een flexibele indeling, waarbij routing, een open en uitnodigend karakter en heldere scheiding tussen openbaar en privé, de kern vormen. De uitstraling van de nieuwe functie is hedendaags en sluit als een maatpak aan op haar functionaliteit, maar grijpt door materiaalgebruik en product keuzes ook terug op het voormalige industriële karakter van het gebouw. Deze transformatie is een goed voorbeeld hoe een vervallen gebouw en geheel nieuwe, niet vanzelfsprekende, functie kan krijgen, waar juist de eenvoud en strakke structuur van het gebouw optimaal wordt benut.”

 

Bekijk hier het project

 

Ontwerp en realisatie

Reageer op dit artikel