Project

ARC17 Detail: Woonzorgcentrum OCMW Parkhof Machelen – Korteknie Stuhlmacher Architecten

Architectuur

De nieuwbouw gelegen aan en in het dorpspark van Machelen vervangt een bestaand woonzorgcentrum dat wordt behouden en herbenoemd. Een ruime binnentuin omgeven door een brede, overdekte gaanderij vormt het ruimtelijke en sociale centrum van het plan. Net als in een middeleeuws ‘hofje’ of begijnhof is de tuin zowel de voorkant van de woningen als de beschutte, collectieve buitenruimte voor de bewoners.

ARC17 Detail: Woonzorgcentrum OCMW Parkhof Machelen – Korteknie Stuhlmacher Architecten
foto: Maurice Tjon a Tham

Vervangende nieuwbouw

De nieuwbouw gelegen aan en in het dorpspark van Machelen vervangt een bestaand woonzorgcentrum dat wordt behouden en herbestemd.

Tussen oudbouw en nieuwbouw ontstaat er een nieuw plein dat het dorp verbindt met het park en het woonzorgcentrum met het openbare leven van Machelen. Door zijn geknikte geometrie oogt het drielaagse gebouw kleiner en informeler dan het werkelijk is.

De nieuwbouw is een tijdloos, waardig woongebouw aan het park en refereert op terughoudende manier aan de architectuur van hotels en sanatoria- de positieve precedenten van grootschalige architectuur van de zorg. In het interieur zorgen kleurgebruik, detaillering, uitzichten en de nabijheid van tuin en natuur voor huiselijkheid- ondanks de budgettaire beperkingen en extreme hygiëne eisen die de opdrachtgever ons heeft opgelegd.

Op het gelijkvloers zijn alle collectieve ruimten en diensten ondergebracht. Op de verdiepingen bevinden zich de woonruimten, verdeeld over zeven ‘huizen’ met telkens vijftien kamers, salons, woonkamers en terrassen. De sobere, tijdloze doch elegante architectuur zoekt aansluiting bij  de schaal en het groene karakter van de plek.

De tuin als sociaal centrum

Een ruime binnentuin omgeven door een brede, overdekte gaanderij  vormt het ruimtelijke en sociale centrum van het plan. Net als in een middeleeuws ‘hofje’ of begijnhof is de tuin zowel de voorkant van de woningen als de beschutte, collectieve buitenruimte voor de bewoners.

De invulling van de tuin is opgevat als kunstwerk, wordt vormgegeven als school- en volkstuin en krijgt door de bijzondere aanleg en beplanting een zowel recreatieve als therapeutische betekenis. Terrassen voor de eetruimten op de eerste verdieping.

Uitvoering en detaillering

De uitvoering en de detaillering van het metselwerk, het architectonisch beton en het aluminium schrijnwerk zijn sober van karakter maar van zeer hoge kwaliteit. De elegante en beeldbepalende balkonhekjes zorgen voor subtiele verfijning. De lichte kleurstelling van de tuingevels ondersteunt de ruimtelijkheid van de tuin; decoratief tegelwerk en architectonisch beton zorgen voor kleur- en materiaalaccenten.

De subtiele verschillen tussen het geprefabriceerde beton van de gaanderij  en het ter plaatse gestorte beton van de betonnen priëlen in de tuin zijn op zorgvuldige manier uitgewerkt en uit- gevoerd. De priëlen in de tuin zijn ter plaatse gestort met zichtbare bekistingsplanken. Ze zijn als bijzondere inrichtingselementen voor de tuin ontworpen, doen dienst als terrassen voor de eerste verdieping, als overdekte zitplek in de tuin en als tuinschuur. Door hun meer ‘aardse’ uitstraling vormen ze een belangrijk onderdeel van de tuin. Een bestaande tamme kastanje kon bewaard blijven dankzij een decoratieve sparing in het beton.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Koningin Fabiolalaan 62
 • Plaats Machelen
 • Projecttitel Woonzorgcentrum OCMW Parkhof Machelen
 • Projectarchitect(en) Rien Korteknie, Mechthild Stuhlmacher
 • Medewerkers Arne Weiss, Jille Koop, Wouter Mertens
 • Adviseur constructie studiebureaus ABT
 • Adviseur installaties Ingenium
 • Aannemer Groep Van Roey
 • Landschapsarchitect Arne Deruyter
 • Beeldend kunstenaar Rudy Luijters
 • Bouwmanagement Bureau Bouwtechniek
 • Voorlopig ontwerp 2011
 • Oplevering 2016/2017 (gefaseerd)
 • Opdrachtgever OCMW Machelen
 • Ontwerpbureau Korteknie Stuhlmacher Architecten
Reageer op dit artikel