Project

ARC17 Detail: Villa Sterkenburg – DP6 architectuurstudio

Techniek

Het hout van de gevel en de spanten van dit woonhuis refereert aan de rurale architectuur van het landgoed. Tegelijkertijd wordt veel glas toegepast waarmee binnen en buiten met elkaar worden verbonden. De villa is gebouwd in een innovatief houtbouwsysteem. Daarbij wordt het glas direct geplaatst in de houtconstructie. Doordat kozijnen ontbreken, is de transparantie optimaal.

ARC17 Detail: Villa Sterkenburg – DP6 architectuurstudio
foto: Michel Kievits

De opdrachtgevers van Villa Sterkenburg wilden een modern huis, passend bij het historische landschap. Een transparant woonhuis waarbij buiten en binnen in elkaar overlopen maar waar je je ook beschut voelt. Om aan te sluiten bij deze woonwens kent Villa Sterkenburg twee verschillende sferen. De privévertrekken zoals slaapkamers bevinden zich, deels verdiept, achter gesloten wanden aan de achterzijde van het huis. De voorzijde met woonkeuken is maximaal transparant.

Villa Sterkenburg is zo gesitueerd dat het ruimte geeft aan de berceau en zichtassen welke middels historische patronen zijn bepaald. Het woonhuis heeft een lang, slank zadeldak dat aan de zuidzijde over het terras doorsteekt. Hierdoor krijgt de buitenruimte van de woning een vanzelfsprekende plek in het landgoed.

De architectuur is licht en terughoudend. Het hout van de gevel en de spanten refereert aan de rurale architectuur van het landgoed. Als contrast hiermee wordt veel glas toegepast waarmee binnen en buiten met elkaar worden verbonden en de villa opgaat in zijn groene omgeving. Het dak is uitgevoerd in aluminium golfplaat.

De villa is gebouwd in een innovatief houtbouwsysteem. Daarbij wordt het glas direct geplaatst in de houtconstructie. Doordat kozijnen ontbreken, is de transparantie optimaal. De volledige houtconstructie is in samenwerking met Woodteq ontwikkeld en uitgetekend. Voor de gewenste transparantie in de gevel ontwikkelde DP6 in samenwerking met Woodteq een speciaal detail. Architect Robert Alewijnse (DP6) zegt hierover: “Stijfheid en precisie zijn heel belangrijk. Doordat de productie van spanten tegenwoordig computergestuurd wordt aangestuurd is eenzelfde precisie te bereiken als bij kozijnen”.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Driebergen
  • Plaats Driebergen
  • Projecttitel Villa Sterkenburg
  • Projectarchitect(en) Robert Alewijnse, Richelle de Jong, Chris de Weijer
  • Medewerkers Jimmy van der Aa, Tim Castelijn
  • Adviseur constructie Nieuwbouw villa
  • Adviseur bouwfysica Epos, Delft
  • Aannemer Aannemersbedrijf Sondervan, Werkhoven
  • Programma Nieuwbouw villa
  • Ontwerpbureau DP6 architectuurstudio, Dleft

Locatie

Reageer op dit artikel