Project

ARC17 Detail: Kaaspakhuis Gouda – Mei Architects and Planners

Techniek

Kaaspakhuis Gouda is een rijksmonument en onderging een spectaculaire transformatie tot loftwoongebouw. Mei architects nam samen met White House Development het initiatief voor deze ontwikkeling. In het hart van het gebouw is een royaal atrium gemaakt, van waaruit 52 unieke en sfeervolle loftwoningen zijn ontsloten. Door innovatieve details en hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis (zoals de originele kaasplanken) is de geschiedenis van honderd jaar kaas maken in het gebouw goed voelbaar.

ARC17 Detail: Kaaspakhuis Gouda – Mei Architects and Planners
Ossip van Duivenbode

Het oorspronkelijke kaaspakhuis van ‘De Producent’ is een Rijksmonument. De grootste veranderingen van de transformatie naar loftwoongebouw worden pas zichtbaar als je het gebouw binnengaat. De nieuwe glazen entree bevindt zich ter plaatse van de voormalige (ventilatie)steeg tussen de twee pakhuizen. Door aan weerszijde van de steeg stukken vloer en delen van de gevel te verwijderen en vervolgens de steeg te overkappen met een glazen dak is een verrassend royaal en licht atrium ontstaan. Van hieruit worden vier lagen loftappartementen via rondgaande galerijen ontsloten.

Kaasafdrukken

Ronde sparingen aan de onderzijde van de betonnen galerijplaten vormen als zogenaamde ‘kaasafdrukken’ een verwijzing naar 100 jaar kaas maken. Delen van de oorspronkelijke steeggevels staan nog overeind in het atrium. Langs deze historische gevelwanden bewegen twee glazen liften op-en-neer waarmee de bewoners en bezoekers de woningen op de verdiepingen kunnen bereiken en tegelijkertijd het gebouw optimaal kunnen beleven.

Strategisch geplaatste loggia’s in ritme van de gevel

De nieuwe functie als woongebouw vroeg om extra daglichtopeningen en buitenruimte. Daarvoor zijn in de gevel op strategische plekken loggia’s toegevoegd. Deze loggia’s zijn zodanig gepositioneerd dat de kenmerkende ritmische indeling, met kleine te openen ramen voorzien van houten luiken, niet is verstoord. Het ritme van de, volledig gerestaureerde, luiken is in het ontwerp met witte kaders doorgezet ter plaatse van loggia’s. Door strategische plaatsing van de loggia’s waren veel verschillende woningindelingen mogelijk, met lofts variërend in grootte van ca. 60 m2 tot 180 m2.

Hergebruik met betekenis

Mei heeft bij de transformatie zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis een tweede leven gegeven. Zo zijn de planken waarop ruim 100 jaar kaas heeft liggen rijpen, hergebruikt als wandafwerking van het atrium. De slijtplekken van de kaas zijn nog goed zichtbaar. In de kaasplanken zijn als extra betekenislaag enkele ‘wijze lessen voor het personeel’ gegraveerd, afkomstig uit een ganzenbordspel uit het bedrijfsarchief van De Producent (ca. 1960). De oplettende bewoner of bezoeker zal straks worden verrast door deze knipogen naar de geschiedenis. Ook de originele bakjes die aan de planken hingen om het rijpingsproces van de kaas te administreren zijn als huisnummerbordjes hergebruikt. Circulariteit is in dit project niet alleen duurzaam en kostenbesparend, maar geeft ook betekenis aan het gebouw door de geschiedenis van 100 jaar kaas maken levend te houden.

Constructie in het zicht

Om het gewicht van een miljoen kilo kaas te dragen, kende het pakhuis twee afzonderlijke constructies. Een voor het gebouw, een voor de kaas. De zware kazen lagen beneden, de kleinere Edammertjes bovenin de nok. In de loft appartementen is zoveel mogelijk van de oorspronkelijke constructie, onafgewerkt, in het zicht gehouden: stalen kolommen, houten en betonnen plafonds en houten kapspanten. De bestaande vloeren zijn als verloren bekisting gebruikt voor de nieuwe betonvloeren. In combinatie met de fris gestucte nieuwe wanden hebben de appartementen een unieke sfeer gekregen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Westerkade 2 / Wachtelstraat 52
 • Plaats Gouda
 • Projecttitel Kaaspakhuis Gouda
 • Projectarchitect(en) Robert WInkel
 • Medewerkers Robert Platje, Martin van der Werf, Anja Lübke, Roy Wijte, Riemer Postma, Kasia Ephraim, Ed de Rooij, Marloes Koster
 • Adviseur constructie PBT, Delft
 • Adviseur bouwfysica DGMR
 • Adviseur brandveiligheid Ralph Hamerlinck
 • Aannemer Vergeer Bouw, Reeuwijk
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5000
 • Programma 52 loftappartementen
 • Aanvang bouw april 2016
 • Oplevering juli 2017
 • Opdrachtgever White House Development bv
 • Ontwerpbureau mei architects and planners
Reageer op dit artikel