Project

ARC16: Medisch spectrum twente – IAA architecten

Architectuur

In Enschede heeft IAA architecten een groot ziekenhuis gerealiseerd in de binnenstad. Op een krappe locatie in de stad is een groot gebouw ontworpen dat eenvoudig is gedetailleerd , maar waar een bijzondere detaillering “dragend” is voor het concept.

ARC16: Medisch spectrum twente – IAA architecten

In het ontwerp voor het ziekenhuis is een belangrijke curve beeldbepalend voor de plasticiteit van de  gevel en voor de stedenbouwkundige positionering.Deze curve is doorgezet in de detaillering; zowel in de gebogen glasruiten als in de aluminium profielen en ook  de grote stalen ligger die de windkrachten halverwege de gevel opvangt.

Bij een dergelijk grote en zware ligger in de gekozen vorm ; een “vliegtuigvleugel”, is dat niet gemakkelijk te realiseren. Onze staalbouwer heeft de ligger samengesteld en gelast  uit gebogen ronde buizen en “dekvlakken” waardoor de kromming te realiseren was. Om deze buis met een grote diameter te buigen is een inductiebuigmachine gebruikt uit Birmingham in Engeland.

De samenwerking tussen architect, constructeur, staalbouwer, gevelbouwer en houtleverancier was optimaal. De ingewikkelde opgave werd succesvol geklaard door een ambitie bij eenieder en vakmanschap van bouwers en ontwerpers die met respect voor elkaars werk de klus hebben geklaard.

De vorm en de consequente buiging is door de architect gevraagd , ontworpen en begeleid , van de fabriek tot de oplevering. Wij denken dat we hiermee een detaillering hebben gerealiseerd die beeldbepalend is voor het project en laat zien dat detailleren een belangrijke vakkennis is die architecten beheersen en kunnen realiseren.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Medisch spectrum twente - IAA architecten
  • Projectarchitect(en) harry abels
  • Toeleveranciers false
  • Oplevering 01-09-2015
  • Opdrachtgever RvB medisch Spectrum Twente
  • Ontwerpbureau iaa architecten
Reageer op dit artikel