Project

ARC16: De Resident – cepezed, in samenwerking met HofmanDujardin

Geen categorie

ARC16: De Resident – cepezed, in samenwerking met HofmanDujardin

De Resident in Den Haag betreft renovatie van de bestaande samenstellende, oorspronkelijk in postmoderne stijl gebouwen Helicon en Castalia, alsmede de toevoeging van een grootschalig nieuwbouwdeel dat als moderne verbinding en entree van beide gebouwen functioneert. Het project is in korte tijd ontworpen door cepezed (atrium) en HofmanDujardin (inrichting kantoren).

Het voormalige Parnassusplein tussen beide gebouwen is door cepezed omgevormd tot gezamenlijk, semi-openbaar entreeatrium voor de ministeries van VWS en SZW. Het verbindende bouwdeel heeft bij een geheel eigen beleving zo min mogelijk impact op de bestaande bouw. Het is geconstrueerd uit grote staalportalen met een glasdak.

Het atrium bevat o.a. een publiek café, maar ook een groot ‘meubel’ van bijna veertig meter lang en vijf meter breed dat de verkeersstromen en beveiligingszonering organiseert. Het meubel heeft een staalconstructie afgewerkt met composiet en bevat een glazen portiersloge en lift. Het dek is uitgevoerd in hout en draagt een drietal grote bomen.

De renovatie van de kantoren is onder meer gericht op verschillende manieren van werken. Waar het atrium ontworpen door cepezed de vorm aanneemt van een zo neutraal mogelijke toevoeging, haakt het interieurontwerp van HofmanDujardin helemaal aan bij de postmoderne aard van de bestaande gebouwen. Geprikkeld door overeenkomsten tussen kenmerken van De Resident en bijvoorbeeld gebouwkarakteristieken als te zien op schilderijen uit de Gouden Eeuw of tekeningen door Berlage, is HofmanDujardin tot het concept enlarging Dutch classics gekomen. Hiervoor heeft het een reeks schilderijen van Nederlandse schilders geselecteerd, deze enorm uitvergroot en op de plattegronden van de kantoorverdiepingen geprojecteerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: De Resident - cepezed, in samenwerking met HofmanDujardin
  • Projectarchitect(en) Ronald Schleurholts, Joris de Leeuw, Frederique van Alphen
  • Toeleveranciers false
  • Programma Renovatie kantoorgebouw voor ministerie van ...
  • Voorlopig ontwerp 02-11-2015
  • Definitief ontwerp 02-11-2015
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 02-11-2015
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
  • Ontwerpbureau cepezed - in samenwerking met HofmanDujardin
Reageer op dit artikel