Project

ARC 19: Kulturhus Haaksbergen – MARS Interieurarchitecten

Interieur

Een modern theater en het naastgelegen monumentale schooltje zijn getransformeerd tot een aantrekkelijke verblijfplaats vol met boeken, muziek, film en theater. Kulturhus Haaksbergen is een mooi voorbeeld van een integrale aanpak waarbij er optimale samenhang is tussen gebouw, techniek, gebruikers, wetgeving, sfeer, communicatie en multifunctionaliteit.

Toelichting MARS Interieurarchitecten – Het Kulturhus staat voor een nieuwe tijd. Een tijd waarin disciplines, organisaties en programmering niet naast elkaar staan, maar samengaan en elkaar versterken. Maar ook een tijd waarin sociale inclusie een steeds belangrijker thema wordt en waarvoor het mee-veranderen van onze leefomgeving hoognodig is. Het concept voor een toegankelijke publieke ruimte voor iedereen, gebaseerd op de visie* van creative guide & architect Aat Vos kon dan ook enkel tot stand komen door het fysieke karakter van het gebouw volledig in dienst te stellen van haar sociale functie. Het (hieruit vloeiende) ontwerp, een co-creatie van Aat Vos en MARS Interieurarchitecten, onderstreept deze sociale functie en daarmee de moderne rol van bibliotheken als multifunctionele ruimte, een huiskamer voor de stad.

Foto: Jan de Vries

Om de organisatie te kunnen huisvesten werden het moderne theater de Kappen en het naastgelegen monumentale schoolgebouwtje verbouwd en fysiek aan elkaar verbonden. Om niet af te leiden van het sterke karakter van beide gebouwen werd gekozen voor een transparante verbinding uit glas. De opvallende kleur geel op de achterwand van het glazen entreegebied accentueert de samensmelting van de twee gebouwen waardoor een gevoel van eenheid ontstaat.
Dankzij de fysieke versmelting is ook de programmatische versmelting mogelijk gemaakt.
Multifunctionele ruimtes worden niet alleen door de gevestigde organisaties, maar ook door de inwoners zelf gebruikt.

Door het zichtbaar maken en accentueren van de monumentale kwaliteiten van het schooltje, de geschiedenis en de sporen van het dagelijks leven worden de herinneringen van de inwoners van Haaksbergen verbonden aan het heden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Sterrebosstraat 3
  • Plaats Haaksbergen
  • Projecttitel Kulturhus Haaksbergen
  • Projectarchitect(en) Marcel van der Veer en Aat Vos
  • Medewerkers Onno Groen, Tessa Besems, Matthieu Maas, Sabrina Roodenburg
  • Adviseur constructie Bouwkundig Adviesbureau Baas BV, Rotterdam
  • Adviseur installaties S2H raadgevende ingenieurs BV, Wageningen
  • Aannemer WBC Bouw BV
  • Interieurarchitect MARS Interieurarchitecten, Rotterdam
  • Samenwerkende architect Aat Vos, Donderen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1124m2
  • Bruto inhoud 5457 m3
  • Programma Culturele activiteiten
  • Voorlopig ontwerp oktober 2017
  • Definitief ontwerp januari 2018
  • Aanvang bouw augustus 2018
  • Oplevering december 2018
  • Opdrachtgever Kulturhus Haaksbergen
  • Ontwerpbureau MARS Interieurarchitecten en Aat Vos
Reageer op dit artikel