Project

Appartement in Estrela, Lissabon – Aurora Arquitectos

Interieur

Bij de renovatie van een appartement in Lissabon volgde Aurora Arquitectos twee richtingen. Op sommige plekken zijn waardevolle elementen zorgvuldig hergebruikt binnen de bestaande situatie, terwijl op andere plekken overduidelijke ingrepen zijn gedaan. In beide gevallen bestaat echter geen twijfel over wat oud of nieuw is.

Appartement in Estrela, Lissabon – Aurora Arquitectos
foto: © do mal o menos

De staat van het appartement was goed, maar de ruimtelijke indeling sloot niet aan bij de wensen van de bewoners. Drie slaapkamers die door een enfilade zijn verbonden zijn in het nieuwe ontwerp samengevoegd tot een grote woonruimte. De voormalige woonkamer en studiekamer zijn juist opgedeeld in twee slaapkamers en een inloopkast.

 

foto: © do mal o menos
foto: © do mal o menos

Afleesbaar

Beide ingrepen zijn duidelijk leesbaar. In de nieuwe woonruimte zijn de bestaande deuren weggehaald en duiden lijsten uit hout en messing de nieuwe uitsneden uit de wanden aan. De ruimtes zijn verbonden, de voormalige indeling geeft nu een zonering aan. Een nieuwe wand die de slaapkamers scheidt dramatiseert de tweedeling. Langs de muren en het plafond buigt het vlak naar binnen waardoor een schaduwrand ontstaat.

foto: © do mal o menos foto: © do mal o menos

Waardevolle elementen

In de keuken en badkamer zijn binnen de bestaande ruimte nieuwe meubels ingebouwd. Waardevolle elementen zoals de wandtegels en keukenkasten zijn behouden. Door de strakke, witte kastdeuren zonder greep komen hier vooral de bestaande materialen en texturen sterk naar voren.Drawings

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats lissabon
  • Medewerkers Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto, Rita Ferreira, Pedro França, Bruno Pereira, Tânia Sousa
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 200 m2
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Aurora Arquitectos
Reageer op dit artikel