artikel

Zonwering met transparante zonnepanelen

productnieuws

EGM architecten, ODS Geveltechniek en Pellikaan ontwierpen samen met Wellsun een gevel waarin energieopwekking en zonwering volledig zijn geïntegreerd.

Zonwering met transparante zonnepanelen

De Lumiduct, het innovatieve zonweringsysteem van Wellsun, bestaat uit transparante panelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het diffuse, zachte daglicht door. Zo is het
mogelijk om een volledig glazen gevel te realiseren met geïntegreerde zonwering.

De gevel heeft ook meerwaarde voor het binnenklimaat. TU Eindhoven vergeleek de zonwering met een gangbare, geautomatiseerde zonwering op energieverbruik voor koeling, verwarming en verlichting. Eerste resultaten laten zien dat de energieopwekkende zonwering wat betreft koeling
vergelijkbaar presteert, er tegelijkertijd minder verwarming nodig is en er meer daglicht binnenkomt.

De primeur is voor Alblasserdam. Daar wordt de energieopwekkende zonwering voor het eerst toegepast langs de A15 in een gevel van veertig vierkante meter bij het kantoor van Mondial Movers. De innovatieve gevel creëert perfecte daglichtomstandigheden in het gebouw, in combinatie met volledige transparantie en hoge energieprestaties.

Reageer op dit artikel