artikel

Wat is het juiste aantal tourniquetdeuren in een gebouw?

productnieuws

In de rij staan voor een deur om je bestemming te bereiken, daar zit niemand op te wachten. Zeker niet als je daardoor de trein mist of te laat komt voor een afspraak. Voldoende capaciteit is dan ook één van de belangrijkste voorwaarden voor een optimale entree.

Wat is het juiste aantal tourniquetdeuren in een gebouw?

 

Afhankelijk van het aantal personen dat in piektijden door de tourniquet moet lopen, zijn er mogelijkheden om één of meerdere tourniquetdeuren te plaatsen. In deze blog wordt toegelicht wat de voordelen zijn van het plaatsen van meerdere tourniquets en welke type gebouwen zich daar bij uitstek voor lenen.

Drie redenen voor meerdere tourniquets
Er zijn drie belangrijke redenen om meerdere tourniquetdeuren toe te passen. Naast het vergroten van de capaciteit is dat het scheiden van in- en uitgaande passantenstromen en de bewuste keuze meerdere kleine handbediende deuren toe te passen in plaats van één grote geautomatiseerde deur.

Het scheiden van passantenstromen kan afhankelijk van de functie van het gebouw op allerlei manieren. Zo zie je bij winkels vaak een aparte deur voor in- en uitgaande bezoekers om de doorstroom te bevorderen. Bij musea of evenementenhallen kunnen meerdere ingangen handig zijn om bezoekers met en zonder e-ticket te scheiden.

Naast een snelle doorstroming, is het ook heel overzichtelijk voor de bezoeker. Een gebouw waar de stroom bezoekers eenvoudig gereguleerd kan worden en de hoeveelheid doorgaande personen relatief laag is, heeft voldoende aan één tourniquetdeur. Voor een gebouw waar het tegenovergestelde geldt, ligt een keuze voor meerdere tourniquets voor de hand. Enkele voorbeelden hiervan zijn: musea, stations, grote kantoorpanden of schoolgebouwen.

Multi Functional Entrance concept
Indien men meerdere kleine tourniquetdeuren combineert, kunnen deze eventueel worden aangevuld met schuif- of klapdeuren. Die constructie noemen we het Multi Functional Entrance (MFE) concept dat speciaal werd ontwikkeld met scholen als uitgangspunt. De deur in het midden biedt een ideale oplossing voor mindervaliden, het afleveren van goederen en bij eventuele calamiteiten. Wij hebben het MFE concept bijvoorbeeld toegepast bij het ROC-Mondriaan in Den Haag. Daar zijn twee tourniquets verbonden in een grote kapconstructie om het grote aantal studenten door te laten. De MFE-oplossing is echter niet alleen in schoolgebouwen toepasbaar, maar ook uitermate geschikt voor andere gebouwen, zoals overheidsinstellingen, treinstations of kantoorgebouwen.

Het toepassen van meerdere tourniquetdeuren kan naast het voordeel dat ten tijde van service of onderhoud het pand altijd toegankelijk is, er ook erg indrukwekkend uitzien. Zo zijn in het kantoorgebouw van het ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag meerdere tourniquetdeuren geplaatst die onderdeel uitmaken van een imposante gevel. De draaideuren vallen binnen de gevellijnen en vormen daardoor één geheel met de omgeving.

Leverancier ondersteunt u in de juiste keuzes
De leverancier kan u helpen bij de keuze voor het geschikte aantal tourniquetdeuren. Maar ondersteunt u ook omtrent functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en energiecalculaties. Lees er alles over in de Whitepaper “Hoe kan een leverancier van entreeoplossingen u ontlasten tijdens het ontwerpproces?”. Download deze Whitepaper hier.

Reageer op dit artikel